Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306504
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Kurczak w krakersowej panierce

piątek, 27 stycznia 2012 12:04

Fantastyczny smak kurczaka. Moczony przez noc w kefirze nadaje mu delikatności. POLECAM!!

  

-2 podwójne piersi kurczaka 

- 200 ml. kefiru (maślanki, jogurtu )

- ulubiona przyprawa , sól

- mała paczka krakersów

 

Kurczaka umyć i pokroić w grubsze paski. Posypać przyprawą , lekko posolić i zalać kefirem. Odsatwić na noc do lodówki (jeżeli nie mamy czasu to minimum na 2 godziny). Kurczaka wyjąc z kefiru,  obtoczyć w zmielonych lub pokruszonych krakersach. Mięso ułożyć na blasze i piec w 180 st. około 15-20 min- można smażyć w głebokim tłuszczu , ale potem trzeba je osączyć ,gdyż będą pić tłuszcz.

Podawać nabite na patyczek z kawałkiem sera.  Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Bruschetta

poniedziałek, 09 stycznia 2012 11:07

Uwielbiamy takie małe kanapeczki ,szczególnie na ciepło.

  

Bagietka lub ciabata 

-pomidor

-mozzarella 

-bazylia

-oliwa

-czosnek 

Bagietkę pokroić na kromki. Skropić je oliwą ułożyć kawałek mozzarelli ,zapiec w pekarniku.

Pomidor pokroić w drobną kosteczkę, dodać posiekaną bazylię i posiekany czosnek. Skropić oliwą lekko posolić. 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ryba w occie.

niedziela, 07 listopada 2010 12:14

Taka ryba  towarzyszy mi od dzieciństwa . Ryby w  naszym domu były częstym gościem i właśnie  te bardzo ościste mama zalewała octem.

 

  

 

-ryby słodkowodne  (płotki , okonie,lin...)

-przyprawy ,gorczyca , mąka,cebula 

 

Ryby czyścimy i kroimy na porcje. Solimy ,obtaczamy w mące i smażymy .

 

ZALEWA :

-6 szkl wody

-1/2 szkl octu

-1 łyżka soli 

-6 łyżek cukru

-ziele angielskie ,liść laurowy

Składniki zagotować i wystudzić.

 

W naczyniu lub wielkim słoju  ułożyć rybę. Dodać cebulę i gorczycę.Zalać zalewą odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

 

  

Przepis dodaje do akcji  

 

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Galart.

wtorek, 02 listopada 2010 10:40

Galart (taką nazwę nosi galareta wieprzowa w wielkoplsce) jest królem zakąsek na polskim stole. Tradycyjnie z kieliszkiem octu. brrr!! . Ja robię inaczej ,ocet dodaje do wywaru. Wtedy  traci on swoją ostrość , a galart jest doprawiony w sam raz.


-2 nóżki wieprzowe

-golonka

-25 dag mięsa np. karkówki

-włoszczyzna

-ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ,ząbek czosnku

Umyte mięso , obrane warzywa i przyprawy  zalać zimną wodą i zagotować. Gotować powoli 4 godziny. pod koniec gotowania posolić. Odcedzić .  Wywar doprawić .Mięso obrać , a warzywa pokroić . Układać na półmisek lub w małe naczynia warzywa , natkę pietruszki (ja dodałam jeszcze ugotowane jajko), mięso i zalać wywarem . Odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem zebrać tłuszcz , galart w naczyniu oddzielić od ścianek i wyłożyć" do góry nogami" na półmisek. Można też zrobić z dodatkiem żelatyny , bez golonki i nóżek , ale taki galart nie można za długo przechowywać , bo skwaśnieje.


Przepis dodaje do akcji 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 504