Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310951
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Zupa z kurek

środa, 09 października 2013 12:07

zupa kurka.jpg

-1,5 l bulionu warzywnego

-2  duże ziemniaki

-duża marchew

- 30 dag. kurek 

- łyżka masła

-mała cebula

-200 ml. śmietanki

-sól , pieprz

 

W wywarze gotujemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Cebulę zeszklić  na maśle .Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Dusić około 10 min. Pod koniec duszenia osolić.  Grzyby wrzucić do ugotowanych warzyw. Gotować 10 min. Zupę zdjąć z ognia .Dodać śmietankę . Doprawić solą i pieprzem.

 

zupa kurka 1.jpg

 

 


Podziel się
Tagi: zupa, grzyby, kurki

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa lodowa (?)

czwartek, 24 listopada 2011 17:22

Tę zupę moje dziewczyny jadały w przeszkolu. Zawsze powtarzały ,że "dziś była zupa lodowa -pycha" Hm.. ale co to za zupa? Okazało się ze to zupa nic.Panie w przedszkolu wymyśliły sobie taką nazwę , aby dzieciaki zachęcić do jedzenia i udało im się . Teraz po 10 latach młodsza zaczęła się jej dopominać. Mówiszi- masz. Część zupy zjadła z piankami ( przypominają pianki marshmallow lub lody-niestety nie zrobiłam zdjęcia ) do reszty zrobiłam zacierkę. Ta wersja była smaczniejsza. Zacierki wrzucałam na gotujące się mleko.Dzieki czemu zupa lekko się zagęściła przypominając w smaku budyń.

  

 

-0,5 l mleka

-cukier wanilinowy+ łyżka cukru lub wanilia + cukier 

-jajko

Mleko gotujemy z cukrem (i wanilią). Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy z łyżką cukru. Łyżeczką nakładmy "kupeczki" białka na gotujące się mleko .Gotujemy około pół min. z każdej srony.wykładamy pianki na talerz. Mleko lekko studzimy  Wlewamy rozbełtane żółtko. Zagotować. Zalać zupą pianki na talerzu. 

Zacierki:

- 250 gr mąki

-2 jaja

- 300 ml mleka

-szczypta soli

Mleko i jaja wymieszac. Masę jajeczną dodac do mąki wymieszanej z solą. Wyrabiać aż powstanie kruszonka. Kruszonkę wrzucać (można zetrzeć na tarce lub- jeśli jest luźniejsze- nakładać łyżką) na gotujące się mleko lub wodę. 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Rumpuć.

wtorek, 28 czerwca 2011 14:37

Witam Was spod sterty  ogórów. Bardzo wcześnie w tym roku u mnie obrodziły , a następny tydzień pod hasłem "urlop" , więc chcę jak najwięcej przerobić.

 

Dziś zupa pod hasłem "przeleciał kucharz przez ogródek" ,czyli rumpuć ...

  

 

-młoda kapusta

-ziemniaki 

-marchew

-kalarepka

-groszek

-pęczek włoszczyzny

-o,5 kg. mięsa ( u mnie kość od schabu)

-Liść laurowy, ziele angielskie  

Mieso włożyć do 3 litrów wody. Zagotować ,osolić -od czasu do czasu zebrać szumowinę. Gotować 15 min. Dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę warzywa (oprócz kapusty) Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania tak ok.10 min przed koncem dodać kapustę,ziele angielskie i liść laurowy.Doprawić.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Rosół z makaronem.

czwartek, 12 maja 2011 20:37

Przypomniałam sobie o tym wpisie , bo właśnie przywiozłam ze wsi dwa brojlery i jaja.Znowu będzie wyżerka.

-50 dag. mięsa z kury lub brojlera

-50 dag. wołowiny

- 3-4 litry wody

-duża porcja włoszczyzny + kawałek kapusty pekińskiej lub włoskiej

-sól ,pieprz,opalona nad ogniem cebula

 

Do garnka z zimną wodą włożyć wołowinę.Osolić.  Po zagotowaniu ma się delikatnie "pyrkać"(od czasu do czasu zbierać z wierzchu szumowinę. Po około 40 min dodać kurę. Dalej delikatnie gotować i odszumowywać. Gdy wywar stanie się dość klarowny dodać włoszczyznę ,kapustę ,opaloną cebulę i odrobinę pieprzu. Przykryć i gotować około 1,5 godz. Im wolniej tym lepiej. Doprawić. 

 

Makaron:

- 200 gr. mąki pszennej

-3 żółtka

-szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto jest bardzo twarde i ciężko się wyrabia. Jeżeli dla kogoś to problem może dodać odrobinę wody. Podzielić na dwie części. Cieniutko rozwałkować. Natrzeć z obu stron delikatnie mąką. Zostawić do wysuszenia. Następnie pociąć na paski szerokości około 3 cm.   Paski położyć jeden na drugim. Cieniutko kroić. Pocięty makaron równomiernie porozrzucać. Wysuszyć.

  

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa rybna.

sobota, 18 grudnia 2010 17:58

 

Zupę  tę robię na Wigilię  na karpich łbach. Ta akurat nie jest idealna. Spieszyłam łeb był pod ręką więc ugotowałam zupę , ale w Wigilię na pewno wyjdzie super. W tym dniu wszystko jest wyjątkowe.

  

 

-2 głowy lub inne części ryby. 

-włoszczyzna + 3 ziemniaki

-cebula

-masełko

-cytryna

-1 łyżka mąki 

-śmietana 

-liść laurowy , ziele angielskie. 

 

Zagotować 1,5 litra wody . Wrzucić głowy i warzywa, posolić. Gotować około 0,5 godziny. Wywar przecedzić.Odlać około 200ml. Warzywa odłożyć. Wywar jeszcze raz zagotować z zielem i liściem laurowym. Dodać ugotowane warzywa. Zmiksować. Cebulę poddusić na maśle. Dodać mąkę i delikatnie dolewać wywar rybny. Dodać około 5 łyżek  śmietany . Zagotować. Zasmażkę dodać do zupy. Zagotować  dodać sok z 1/2 cytryny . Doprawić. Możecie dodać odrobinę białego wina , ale uwaga- nie gotować zbyt długo , bo nabierze goryczki.

Ja podaję z lanymi kluskami lub pieczywem czosnkowym.

  

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 951