Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 343 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306471
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Biszkopt.

środa, 12 stycznia 2011 9:12

Dziś przepis na biszkopt. Każda z nas ma swój sprawdzony przepis. No powiedzmy ,bo zazwyczaj wszystkie robimy go tak samo. Mnie biszkopty wychodzą dopiero od jakiś trzech -czterech lat. Nigdy nie poddawałam się i piekłam , choć często lądował w koszu.Teraz już wiem w czym błąd. Nie można oszukiwać na cukrze. Ja chciałam , aby biszkopt nie był słodki , ale tak się nie da. Cukier go spaja ,co by nie uklapł , ale za dużo cukru i wyjdzie kleista masa. Tak więc cukru ma być tyle ile trzeba.

  

 

Biszkopt z 6 jaj:

-6 jaj

-szklanka cukru

-szklanka mąki pszennej 

-1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 

- łyżeczka proszku do pieczenia 

Wykonanie:

 Jaja ubić z cukrem na puszystą mase. Dodać przesiane z proszkiem mąki. Pieczemy w 180 st 30-40 min . (sprawdzić patyczkiem jak jest suchy to biszkopt jest dobry) Wyjąc biszkopt i rzucić na podłogę z wysokości około 40 cm.

 

 

Biszkopt z 4 jaj:

-4 jaja

-3/4 szkl mąki pszennej

-1/4 mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl cukru

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem . delikatnie wymieszać.Piec w temp.180 st około 30 min .


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Biszkopt.

poniedziałek, 08 marca 2010 9:25

Fantastyczny przepis na biszkopt . Idealny na torciki. Lekki i bardzo wilgotny. Przepis pochodzi z kwestii smaku. Proporcje są na małą tortownice , a ja zwykle piekę o średnicy 25 cm Więc zwiększyłam o połowe. Przepis podaje na obie .


Tortownica mniejsza -21 cm.

-100g.masła

-2 jaja

-170g cukru

-180g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100 ml mleka

Jaja ubić z cukrem na parze (ja ubijałam i na parze i normalnie -oba wyszyły. Jeżeli ubijamy na parze to potem trzeba ubijać w zimnej wodzie , aby mase wystudzić). Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia ,dodać do jaj delikatnie mieszając. Dodać mleko , a na końcu roztopione i wystudzone masło. Przelać do formy . Piec w 180 st. ok.30 min.

Proporcje na forme o średnicy 25cm.

-150 g masła

-3 jaja

-250 g maki

-250 g cukru

-2 i-1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

-150 ml mleka


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 471