Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310966
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Szneki z glancem

poniedziałek, 03 grudnia 2012 18:52

 

Kto z wielkopolski to wie o co chodzi. Szneka to drożdżówka (tak też mówimy na buzię).Oryginalnie ma kształt ślimaka ,ale ja wole tę okragłą wersje z kruszonką. Glanc to wiadomo- coś gładkiego i błyszczącego , czyli lukier. Smaki dzieciństwa.

-0,5kg mąki pszennej

-300 ml. ciepłej wody                                                                                                                   
-50gr świeżych drożdży

-jajko + 2 żółtka

-100 gr.masła (roztopionego)

-100g cukru

-szczypta soli

W 100 ml.wody rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę  i sól. dodawać stopniowo wodę i jajka i cukier. Wyrabiać . Na końcu wlać masło. Dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Kruszonka:

-180 g mąki pszennej

-100 g cukru +cukier waniliowy

-125gr. roztopionego masła

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiac , aż powstanie kruszonka.

Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Lekko spłaszczyć. Wykrawać krążki. Na każdym ułożyć kruszonkę. Piec w temp.180 st na złoty kolor.

Po wystudzeniu polukrować.

 

Lukier:

Do około 150 gr. cukru pudru dodać łyżkę lub dwie gorącej wody .Utrzeć gesty lukier.

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rogale

poniedziałek, 12 listopada 2012 10:41

Rogale piekłam wczoraj. Wstawiam je dziś ,zdjęcia mało ciekawe. Od 2 tygodni w moim domu mamy czas żałoby , więc .... mało mnie tu.

Przepis tu. 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kaczuszka po poznańsku.

wtorek, 08 marca 2011 12:33

Jeszcze zdążyłam na ostatki. Polecam wam pyszną kaczusie z jabłkami.

  

 

 - 1 kaczka (kaczkę zalać wrzątkiem w celu sprawdzenia czy nie zostało jej resztek upierzenia. Piórka się podniosą i można je wyskubać)

Marynata: 

 - Kwaśne jabłko 5 sztuk (na przykład antonówka lub reneta)
 -Śliwka suszona 250g
 -Czerwone wino 100ml,
 -Przyprawy: majeranek sól, pieprz, słodka papryka
- Olej 100ml 

Wymieszać składniki marynaty . Napełnić wnętrze kaczki . Pozostawić na 12 godz. Piec w temp.140 st. około 1,5 h .W trakcie pieczenia polewać kaczkę powstałym sosem. Ja pod koniec pieczenia posypałam ją jeszcze z wierzchu majerankiem..

Podawać z pyzami i modrą kapustę. 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Szagole.

czwartek, 04 lutego 2010 9:25

Szagole ,czyli po poznańsku -kopytka. U nas jak jest coś na skos to mówimy na szage.

-1,5 kg.ugotowanych pyrów (ziemniaków)

-2 szkl. mąki pszennej + 0,5 szkl. maki ziemniaczanej

-2 jaja

- szczypta soli

Ziemniaki zetrzeć ,dodać mąki ,sól i jajo.Wyrobić. Na oprószonej stolnicy z ciasta formować wałek , pokroić na skośne kluseczki.Wrzucać do osolonego wrzątku ,gotować aż wypłyną. Najleiej smakuja z ciemnym sosem, ale można podowac polane masłem .


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Rogale świętomarcińskie.

wtorek, 10 listopada 2009 13:50

Przepis na rogale świętomarcińskie

 

autor: Juliusza Kubla

Czas kompletny:
ko godziny

Mudzenie na czekanie:
ko dwóch kwadransów

W bratkaście:
ko 20-25 minut

Rezerwa na apetyt:
ko 5 minut

Części na ciasto do ko 36 rogali
-Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
-Śtyry łyżki faryny
-Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
-Tak ze dwa deko młodzi
-Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
-Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.

To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane
-Do funta maku obojętnie jakiego
-Znowu trzydzieści deko faryny
-Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
-Tyle samo suszonych winogronów
-Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
-Szczypa orzechów
-Nie za dość smażonych na farynie gruszek
-Ociupcio masła z lodówki
-Dwa białka ale bez żółtek

Części na lukier
-Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
-Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

To, co trzebno teraz zrobić, jak już masz wszystko jak się należy
Mąkę odsiać przez małe dziuryszki, do niej dać te margarynę, ale na płynno po stopieniu, zaś znów do tego młodzie, faryna, mleko i jajko. Wszystko jak sie należy połączyć, wymojtać i wymelić, a na koniec rozwałkować na plaskato na sztuki i mieć je leżeć
Jeden taki plyndz przeciągnąć margaryną i nakryć jak deklem tym drugim. Teraz jeszcze raz to wałkiem zrobić na plaskato, zaś poskładać na trzy razy i jeszcze raz wałkiem przejechać, znowyk złożyć i znowu tym wałkiem. I to wszystko teraz na pół godziny dać do chłodnego
Teraz zajmnąć się tym do nadziewania. Więc tak: Orzechy i gruszki pokrychać drobniuteńko na kawałyszki, mak oparzyć i przemelić przez maszynkę do siekanego. Zaś mak wymojtać razem z masłem, farną i cołką resztą, a na koniec dołożyć ubite na sztram te białka.
Teraz znowu te wystygnięte ciasto. Rozdzielić wszystko na 4 sztuki osobno. Teraz znowu wałkiem na plaskato, ale tak, żeby z tego były plyndze pod kąt prosty. Zaś z tego zrobić tyle trójkątów, ile się da. A na koniec na środyszek każdego śwignąć szczypę nadzienia
Teraz po kolei zwinąć te trójkątne plyndze, po bokach te rogi zagiąć do środyszka, a jak jest gotowe, to te rogale już ustawiać na blachę wyścieloną papierem pergaminowym. To wszystko ryn do bratkasy na 200 stopni i piec na kolor złoty. Po wyjęciu polać lukrem z miałkiej faryny i świeżo przegotowanej wody, a na koniec śwignąć do smaki na wierzch te orzechy.

Zaś wszystko spucnąć ze smakiem!!!

 

Zaskoczeni?. Tak brzmi gwara poznańska , a teraz po polsku:

CIASTO
1 kg mąki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1 szklanka mleka

Możecie przygotować swoje ulubione  ciasto drożdżowe na 1 kg mąki. Tu nie ma jednego stałego przepisu ot - ciasto drożdżowe.

MASA:

30 dag białego maku

-30 dag cukru

-20 dag okruszków herbatników\

-po 5 dag bakalii

-2 jajka

-łyżka masła

 Lukier:

ćwierc szkl mleka + cuier puder ( tyle ile mleko przyjmie)

Dodatkowo ;

20 dag   puf pastry do przekładania ciasta  , lub: margaryne zagnieść z łyżką masła i 2-3 łyżkami maki . schłodzic w lodówce-  30 min.

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.Na 2/3 powierzchi ułożyć plastry puf pastry. Przykryć pozostałym ciastem. I złóż jeszcze raz (jest to składanie ciasta na trzy , gdzie każdy płat jest przełożony tłuszczem) Złożone ciasto ponownie rozwałkuj  na prostokąt i złóż na cztery (boki do środka i całóść jeszce na pół) Odstaw do lodówki na 20 min. Powtórz wałkowanie , oraz składanie na cztery i znów do lodówki .

Mak podgrzewać w 1/2 szkl wody cały czas mieszając , aż woda zupełnie odparuje, a mak bedzie suchy,Przestudzic , zmielic. Cukier utrzeć z masłem , dodac reszte składników, wymieszac . . Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy,zrolować i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 190.st ok 30 min. na złoty kolor. Polac lukrem  i posypać orzechami.

Mam nadzieje ,wszysto jasne , spiesze sie więc może o czymś zapomniałam . Jakby co to pytać.

Zgałszam przepis do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem  "Z pierwszego tłoczenia"


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 966