Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 343 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306461
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Gulasz.

piątek, 19 kwietnia 2013 16:47

Prosty , szybki i smaczny obiad ,czyli gulasz.

-0,5 kg dowolnego miesa

-po 1/2 dużej paryki czerwonej i żółtej

-mała cukinia 

-cebula

-przyprawy

Mięso kroimy w kostkę .Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. Dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem 30 min. Mięso solimy. Dodajemy pokrojone w kostke warzywa .Dusimy około 10 min (lubie warzywa lekko twarde ).Przyprawiamy pieprzem i solą.

Zjedliśmy go w towarzystwie klusek śląskich.


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Papryka faszerowana

wtorek, 02 października 2012 9:28

Dziś papryka faszerowana ryżem i mięsem.

-4 papryki

-woreczek ryżu ugotowanego

-40 dag miesa mielonego

-12 pomidorków koktajlowych

-cebula ,zabek czosnku, sól ,pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsamażamy cebulke , oraz czosnek .Dodajemy mieso mielone . Dusimy 15 min. Doprawaimy przyprawami .Mieso mieszamy z ryżem.

Papryke umyć. Odciąć  kawałek górnej części ("kapelusz z ogonkiem" ) Wyjąć pestki. Każdą papryke faszerować miesem. Na wierzch ułożyć połówki pomodorków.Przykryc "kapeluszem".Zpiekać 20 min w 180 st.

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kotleciki z ryby.

wtorek, 13 września 2011 8:52

Kotleciki z ryby na urozmaicenie obiadu.

  

 

- 4 filety dowolnej ryby 

-cebula

-4 ugotowane ziemniaki

-koperek ,pietruszka

- sól , pieprz

-bułka tarta

 

Rybę rozmrozic, przemielić w maszynce z ziemniakami,zieleniną i cebulką. Dodać przyprawy i surowe jajko . Wymieszać. Formować kotleciki ,obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano.

  

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Gnocchi z sosem "kurkowym"

wtorek, 09 sierpnia 2011 11:02

Gnocchi:

-500 gr mączystych ziemniaków(ugotowanych w mundurkach)

-300 gr. mąki poznańskiej

-sól 

Ciepłe ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.Solimy, dodajemy 2/3 mąki i lekko zagniatamy. Potem wyrabiamy z resztą mąki .Ciasto ma być lekkie i miękkie, nie może kleić się do rąk. Z ciasta uformować kluski. Wrzucać stopniowo na posolony  wrzątek. Gotować do wypłynięcia klusek.

 

Sosik:

-2 łyżki masła

-Cebula

-500 gr. kurek

-sól, pieprz

-200 ml śmietany

-natka pietruszki

Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulkę.Dodać oczyszczone i pokrojone kurki, obsmażyć , dodać sól , pieprz. Dusić na małym ogniu około 10 min.Dodać śmietanę. Dusić jeszcze około 10 min.

Podawać kluski polane sosem i posypane natką. 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ogórki duszone w sosie śmietanowym ( na ciepło)

niedziela, 24 lipca 2011 20:37

Ogórki to nasz przysmak . I choć zaprawiania ich mam już dość to praktycznie codziennie :zaprawiam i zaprawiam ..w moim ogrodzie w tym roku klęska (kwietniowe przymrozki) za to ogórki mam jak malowane. Obiad bez mizerii to nie obiad -w lodówce pustki , bo jedyne co jemy to kanapki z pomidorem i ogórkiem małosolnym.... A teraz czas na ogórki na ciepło. PYCHA!!!

 -1kg. ogórków  

-1 żółtko

-200 ml śmietany 12% 

-100 ml. bulionu

-łyżka masla

-sól, pieprz, zielony koperek

 

Ogórki obrać ,przekroić i wydrążyć nasiona ( najlepiej łyżeczką). Pokroić w dużą kostkę . Posolić i odstawić na 0,5 godz.

Masło rozpuścić dodać bulion i odciśnięte ogórki.Dusić 10 min. Śmietanę wymieszać z żółtkiem  wlać do ogórków. Dusić 10 min. Zestawić z ognia. Dodać koperek i przyprawić. Podawać z ziemniakami .

  


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 461