Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310996
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Wędzone szyneczki

wtorek, 28 stycznia 2014 18:12

Nareszcie dorobiliśmy się swojej wedzarni (prowizorka). To już drugie podejście do wędzenia. Uczymy się.

szynka1.jpg

Nie bedę podawac przepisu , bo to trzeba sobie indywidualnie dobrać najlepszy. Ja pekluje na sucho. Solą -bez chemii  typu - peklosól. Czosnek ,sól pieprz , przyprawy i to wszystko.

szynka2.jpg

szynki3.jpg


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Lemon curd.

poniedziałek, 05 marca 2012 17:23

Pyszny orzeźwiający krem. Przepis podpatrzyłam u Doroty

  

-45 gr. masła

-1/2 szkl. cukru

- jedno jajko

- łyżka otartej skórki cytryny

-2 łyżki soku z cytryny

Masło rozpuścić . Dodać resztę składników .Dokładnie wymieszać. Naczynie z masą  umieścić w garnku z wrzącą wodą (lepiej  aby naczynie nie dotykało wrzącej wody). Mieszać aż masa zgęstnieje.

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bigos śpiewajaco!

poniedziałek, 16 stycznia 2012 15:54

Bigos od czasu do czasu musi być. Szczególnie smakuje zimą ze swojej kapusty

kiszonej-pycha! 

  


- kg. kapusty kiszonej

-kg. kapusty  białej (poszatkowanej)

-0,5 kg.kiełbasy np.jałowcowej

-80 dag mięsa (gulaszowe , łopatka , karkówka itp)

- duża cebula

- 3/4 szkl.grzybów suszonych ( wymoczonych)

-5 śliwek suszonych 

-przecier pomidorowy

-pomidory w zalewie 

- pieprz, sól ,olej ziele angielskie, liśc laurowy

 Mięso pokroić w kostkę i smażyć do miękkości. Grzyby zalać wodą i gotować do miękkości .Pod koniec gotowania posolić.Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kielbasę  i pokrojone grzyby.Dusić 15 min.  Kapustę słodką lekko posolić zalać wodą i gotować około 30 min. ugotować kapustę kiszoną ( kapusta kiszona w domu gotuję się szybko około 20 min).

Do kapusty kiszonej dodać kapuste białą ,mięso i kiełbasę .Wlać przecier pomidorowy , oraz całe pomidory. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy , ziele angielskie oraz suszone śliwki. Doprawić do smaku.

 

A tu taki sentymentalny filmik. Pamiętam bigos na PKS-ie (Fuj)

 

 

 



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kwas buraczany.

środa, 30 listopada 2011 10:11

Początek adwentu to czas na kiszenie barszczu.

  

-1 kg buraków

-4 zabki czoasnku (duże) 

- liść laurowy ,3-4 ziarenka ziela angielskiego

- woda przegotowana (tyle by przykryć buraki)

-łyżka soli

Buraki umyć ,obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w słoju lub garnku kamiennym. Doać sól i przyprawy. Zalać wodą. Słoik zamknąć i zostawić na kilka (3-4) dni w ciepłym miejscu. Zebrać powstałą pianę. Słoik wynieść w chłodniejsze miejsce. Po kilku dniach znów zebrać pianę. Przecedzić. Płyn rozlać do butelek. Zamknąć Przechowywać w chłodnym miejscu. Buraczki wykorzystać do ugotowania zupy.

  


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Już jest..

poniedziałek, 31 października 2011 17:16

Po miesiącu nie istnienia wreszcie jest...urządzam się.

  

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 996