Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 343 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306473
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Poledwiczka w cieście francuskim.

czwartek, 02 stycznia 2014 10:33

 

 Przepyszne danie . Delikatna polędwiczka, grzyby i ciasto fracuskie.Eleganckie i bardzo szybkie.

Ispiracja tu .Moja nie jest tak piekna , ale robiona szybko -niespodziewani goście.

poledwiczka.jpg

-poledwiczka wieprzowa

-200 gr.grzybów

-plastry szynki parmeńskiej

-musztarda

-łyżeczka oregano

-oliwa

-sól,pieprz

-ciasto francuskie

-cebula

-łyżka masła

-żółtko

 

Polędwiczke natrzeć solą , pieprzem , oregano i oliwą. Odstawić na godzinę. Następnie obsmażyć mięso z czterech stron przez około 2 minuty. Posmarować musztardą.

 

Cebulke zeszklić na maśle. Dodać grzyby smażyć około 5 min. Doprawić.

 

Na deseczce ułożyc plastry szynki.Na szynke w poprzek ułożyć polędwiczkę. Na mieso wyłożyć farsz, Przykryć szynką.Docisnąć.

 

Piekarnik nagrzać do 200 st.

Rozwinąć ciasto francukie ,lekko rozwałkować. Na środku ułożyć polędwiczkę. zrolować.Zawinąć końce. Ułożyć ciasto na blasze , delikatnie ponacinać , posmarować żółtkiem .Piec w 200 st około 25 min.

 

poledwiczka1.jpg

 

A tu prezent.Aż tak grzeczna byłam?

123.jpg124.jpg


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Żeberka w kapuście

poniedziałek, 18 listopada 2013 11:24

Przepyszne żeberka , które upiekłam razem z kiszoną kapustą (moją kiszoną

kapustą). Pycha!

żeberka.jpg

-kilogram żeberek

-80 dag kiszonej kapusty

-olej

-przyprawa do żeberek, sól , ząbek czosnku, cebula

-20 dag. grzybów (u mnie mrożone)

 

Żeberka umyć , natrzeć solą.W  0,5 szkl. oleju rozrobić łyżeczke przyprawy oraz ząbek czosnku .Marynatą natrzeć mięso. Mięso przełożyc do miski , dodać pokrojoną w ćwiartki cebule i odstwaić na noc do lodówki.

Mięso przyrumienić na patelni. Dno brytfanki wyłożyć 1/2 kapusty. Ułożyć mięso.Przykryć resztą kapusty. Tłuszczem , który powstał na patelni polać mieso. Piec około 1,5 godziny w 200 st (do miękkości) Po godzinie pieczenia na wierzch miesa wyłożyć podsmażone na maśle z cebulka grzyby. Dalej zapiekać.

zeberka1.jpg


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Pałki kurczaka z pieczarkami

piątek, 11 października 2013 9:26

Kurczak (pałeczki) pozbawiony kości i nafaszerowany to bardzo dobry pomysł. Mięso jest delikatne i mięciutkie ,a luzownie udek wcale nie jest trudne.

kurczak11.jpg

- 10 pałek kurczaka

-0,5 kg pieczarek

-3/4 szkl oliwy

-przyprawy: rozmaryn ,tymianek , czosnek, papryka słodka, sól ,pieprz

Luzowanie kości zaczynamy opd góry - i tu trzeba się trochę pomnęczyć . Ostrym i najlepiej cienkim nożem zaczynamy  oddzielać mięso od kości . Gdy już od góry nam ładnie odejdzie to wtedy podcinamy przy kości schodząc w dół. Robimy to tak jakbyśmy chcieli skórę z mięsem wywinąć na drugą stronę. (TUTAJ )Troche to dziwnie brzmi , ale pójdzie łatwo. Niektórzy odcinają koniec kości -na dole  -tam gdzie jest chrząstka . Ja chrzastke zostawiłam , ale kość uciełam w środku , gdy już oddzielając mięso odz kości doszłam do dołu Kość odcięłam i została sama końcówka Tzw. skarpetka. Pałka wtedy wygląda naturalnie , a pieczarki dołem nie wypadną.

 

Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Napełniamy nimi środek pałek. Górę można spiąć - ja tak nie robiłam i pieczarki nie wypadły

Następnie mięso marynujemy w oliwie  z przyprawami. odstawiamy na noc lub na kilka godz.Pieczemy w piekarniku w 200 st. około 45 min.

kurczak12.jpg

 

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kurczak pod krakersową kołderką.

poniedziałek, 06 maja 2013 10:39

To jest ostatnio przbój w naszym domu - na obiad i imprezy . rewelacyjny smak i przede wszystkim nawet jak nie mamy czasu czekać na marynowanie mięsa ,można go zrobic w pól godziny. Oryginalny przepis   od Joanny jako jeden ze składników podaje śmietankowy serek topiony , ale my spróbowaliśmy kilka wariantów i smakuje nam z serem mozzarella lub posmarowane serkiem mascarpone.

-2 filety z kurczaka

-kulka serka mozzarella ( mascarpone lub duży topiony  serek smietankowy)

- 2 łyzki musztardy

-1/4 szkl. oleju

-ząbek czosnku

-sól. przyprawa do kurczak , ulubione zioła

Filety umyć i przekroić na pół. Oliwe , szczypte soli,przyprawy i czosnek wymieszać. Posmarować marynatą filety. Zawinąć folią i odstawić na około 2 godziny.

Filety wyłożc na blaszke lub naczynie żaroodporne .posmarować musztardą , poukładać kawałki sera . Krakersy pokruszyć (ja wkładam do woreczka i wałkuję wałkiem do ciasta) Kurczaka posypać krakersami. Zapiekać  około 30 min ( aż krakersy się zarumienią na złoty kolor) w 200 st. 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Roladki z mięsa mielonego

poniedziałek, 18 marca 2013 13:20

Fantastyczne roladki od Joanny. Inne , bo z mielonego miesa.Coś dla odmiany.

-0,5 kg. miesa mielonego

- 6 plastrów boczku

-ogórki kiszone

-ząbek czosnku i cebula

-2 jajka

-czerstwa bułka

-łyżka musztardy

-przyprawy:sól,pieprz , papryka

-bułka tarta

-folia spożywcza

Bułkę namoczyc i odcisnąć. Cebulę posiekać , a czosnek przecisnąć przez praskę.

Mięso mielone wymieszać z bułką , cebulą , czosnkiem , jajkami , oraz przyprawami.

Mięso podzielić na 6 części . Każdą ułożyć na kawałku foli. Przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować..Zdjąć górną folię. Ułożyć plaster boczku , posmarować musztardą, ułożyć kawałek ogórka .Zrolować .Zawinąć w folię. Roladki wstawiamy na godzinę do lodówki. Zdejmujemy folię , obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 473