Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 343 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306466
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Sałatka z ogórków i relacja.

czwartek, 02 sierpnia 2012 19:12

Witam po długiej przerwie. Jakoś te wakacje zwariowane mam. Początek wakacji to opieka nad psem -szczeniakiem , który nie pozwolił nam przespać ani jednej całej nocy. Od lipca opiekujemy się też 7 miesięczną dziewczynką. Urlop to istny horror. Dwa dni przed wylotem wiadomość o bombie na naszym lotnisku. W dniu wyjazdu do domu dowiadujemy się o bankructwie Olt Express. Powrót do domu w sobotę o 6 ,a na 15 córka idzie na ślub -fryzjer , kosmetyczka ,suknia i do kościoła.Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Wróciliśmy cali i zdrowi , a M.bawila się do 05.00 i jeszcze na drugi dzień.

A teraz czas na zaprawy.Ogórki .Ten przepis przywiozłam we wtorek od cioci.

-2,5 kg.ogórków

-2 papryki -najlepiej jedna czerwona i jedna żółta (nigdzie nie mogłam ładnej dostać)

-3 średnie cebule

Ogórki , paprykę i cebulę kroimy według uznania. Zalewamy zalewą z soli.

Zalewa z soli:

 1/2 szkl. soli -3,5 litra wody.Zalewę zagotować i zalać nią ogórki. Odstawić na 3 godziny.

 Ogórki wyciągamy z zalewy.Do słoików wsypujemy gorczycę i ziele angielskie.Zalewamy zalewą z octu.

Zalewa z octu:

-5 szkl. wody

-2 szkl.octu

-80 dag. cukru

-2 łyżeczki gorczycy

-łyżeczka ziela angielskiego

Słoiki gotujemy 3 min. Z tej porcji wyszło mi 5 takich słoików jak na zdjęciu.


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kapusta kiszona.

poniedziałek, 14 listopada 2011 11:44

Warto samemu ukisić kapustę. Jest smaczniejsza niż kupna i jest zawsze pod ręką. Wydaje mi się ,że szybciej się też ugotuje.Ja ukisiłam 20 kg.

  

-10 kg.kapusty

-1 kg marchwi

-20 dag.soli kamiennej

 

Kapustę w kamiennym garnku mieszamy z solą i marchwią. Mocno ubijamy lub deptamy.deptanie nie jest konieczne ponieważ to jest zbyt mała ilość. Ręce wystarczą.Kapustę na 2-3 dni zostawiamy w cieplejszym miejscu. Następnie wynosimy w chłodniejsze.Po 2 tygodniach kapusta jest dobra. Mozemy ja zostawic w garnku , ale wtedy trzeba zlewac wodę.itp.lepiej ubić ją do słoików i zagotować. Słoiki wkładamy do garnka .Gdy woda zacznie wrzeć wyłączyć. Przerwiemy w ten sposób proces fermentacji.

  


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Ogórki kanapkowe.

poniedziałek, 19 września 2011 11:39

REWELACYJNE!!! Są tak pyszne ,że jutro jadę na targ po 4 kg.ogórków.

  

Przepis pochodzi ze strony Dagmary

2 kg ogórków gruntowych
2 świeże czerwone papryki
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
1 szklanka soli
9 szklanek wody

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w cienkie długie plastry(lepiej mi szło tnąc nożem). Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny. 

zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
10 - 15 g mielonej kurkumy

Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco".   

Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoiki zakrecic .Pasteryzować 5 min.

  

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Pomidory cz.2

czwartek, 15 września 2011 9:25

Przecier pomidorowy:

  

Dowolną ilość pomidorów umyć i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do gara i dusić  mieszając od czau do czasu , aż się rozgotują. Przetrzeć przez durszlak( pestki mi nie przeszkadzają , a jeżeli ich nie chcę to pozbywam się ich na sitku przed wlaniem np. do zupy) Gorące nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić odwrócić do góry dnem.

 

 Pomidory w zalewie:

Zalewa : na 2 litry wody 3 łyżki soli.

 

Dowolną ilość pomidorów sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki. Ułożyć w słoikach .Zalać zalewą. Zakręcić . Pasteryzować 20 min.

 Do części pomidorów  dodałam czosnek i zioła: bazylię i tymianek.Robiłam tak po raz pierwszy i jestem ciekawa smaku.

  

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Pomidory,pomidory... i zapytanie.

piątek, 02 września 2011 9:46

20 kg. pomidorów do przerobienia. Wariactwo...

  

Po pierwsze:

 Suszone pomidory w aromatycznej oliwie. Nie mam konkretnych proporcji . Zależy od ilości pomidorów.

-pomidory

-oliwa

-czosnek

-bazylia

-rozmaryn 

Pomidory myjemy .Kroimy :małe na pół ,większe na ćwiartki. Łyżeczką wydrążąmy pestki. Układamy na blasze skórką do dołu. Suszymy w piekarniku. Ja suszyłam 2,5 godz w 50 st. Co jakiś czas uchylałam drzwiczki piekarnika , aby para miała ujście.

Oliwa:

Olej (ja wymieszałam olej z odrobiną oliwy z oliwek) Podgrzewamy z czosnkiem. 

 Wysuszone pomidory układamy w słoikach.Posypujemy dowolna ilością ziół  ,dodajemy ząbek czosnku .Zalewamy gorącą oliwą. Zakręcić. 

 

 

 Mam pytanie. Zaczynam remont kuchni. Na podłogę chcę założyc deski drewniane (dab, jesion). Może ktoś z was wie jak drewno sprawuje się w kuchni.


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 466