Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310985
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Bułeczki świnki

niedziela, 01 kwietnia 2012 18:15

Nie mogłam ich nie zrobić. Tyle już ich było na blogach. Są pyszne ,śmieszne i łatwe.

  

- 400 gr.mąki

-14 gr. drożdży

-jedno jajko

-100 ml. mleka

-1/2 łyżeczki mąki

-1/2 łyżeczki soli

-200 ml. jogurtu

 

Wierzch:

-żóltko

-białko

 -ziarena pieprzu .

Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ciasta .Dobrze wyrobić i odstawić na około 25 min do wyrośnięcia.Ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na 3-4 mm. Wykrawać szklanką kółka. Mniejszą foremką wyciąć ryjki . W nich zrobić dwie małe dziureczki ( można zamiast dziurek włożyć ziarenka pieprzu.) Z kawałków ciasta wyciąć małe trójkąty jako uszy. Poszczególne elementy sklejać rozbełtanym białkiem. Z pieprzu zrobić oczka .Całość posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180 st. 25 min. Bułeczki możemy nadziewać np. pieczarkami.l lub dżemem. Wówczas wykrawamy na jedną świnkę dwa kółeczka . Dolny krążek napełniamy farszem . Smarujemy białkiem i przykrywamy drugim krążkiem -świnką.

  


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Bułeczki hamburgerowe

piątek, 16 marca 2012 12:36

Rzadko kupuję hamburgery. Zawsze mi cośnie pasuje :za dużo cebuli , sos ...teraz robie swoje od A do Z. Dziś podaję przepis na A -czyli bułeczki. Oczywiście bułeczki sa świetne na śniadanko z serem ,wędliną lub dżemem. Przepis jest z tąd

  

- 3/4 szkl ciepłej wody

- 1/3 szkl mleka w proszku

- 2 łyżki roztopionego ,wystudzonego masła

- 0,5 łyżeczki cukru

-3/4 lyżeczki soli

-1 łyżeczka drożdży w proszku lub 8 gr. świeżych

- jajko

-2,5 szkl. mąki

-żóltko + łyżka mleka do posmarowania bułeczek

-sezam 

 

Wodę ,mleko,cukier i drożdże  wymieszać w misce .Odstawić na 10 min. Dodać reszte składników (mąkę wsypywać stopniowo). Zagnieśc gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 45 min.  

Ciasto lekko rozwałkować i wykrawać 8 dużych lub 12 mniejszych bułeczek. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na około 15 min.  Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. (u mnie zabrakło sezamu dałam rozmiażdżony słonecznik i mak).  Pieczemy  w 200 st na złoty kolor.

 

 

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Bagietki.

czwartek, 15 grudnia 2011 13:22

Bardzo lubię te bagietki .Przepis znalazłam u dorotus76 .Łatwe z ciabatowatym wnętrzem. Takie właśnie potrzebowałam.

 

-szklanka mleka

-2 łyżeczki masła

-2 łyżeczki cukru

-szklanka wody (temp. pokojowa)

-2 łyżeczki suszonych drożdży (dałam 16 gr, świeżych)

- 4 szkl mąki

- 2 łyżeczki soli

 

 Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

 

 W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste .

 

Z tych składników wychodzą 4  duże bagietki . 

  



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Bułeczki jogurtowe.

niedziela, 05 czerwca 2011 11:18

-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

-1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

-210 ml jogurtu naturalnego

-4 łyżeczki masła

-2 łyżki letniej wody

-1 łyżeczka miodu

-1 łyżeczka soli

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, wodą i miodem. Mokre składaniki wlewamy do suchych i wszystko dokładanie łączymy. Wyrabiamy około 7 minut ręcznie lub 4 minuty mikserem. Ma powstać jednolite, miękkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 70 minut.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na natłuszczonej blaszce do wyrośnięcia na 35 -40 minut. Piec w 185*C przez około 18 minut. 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 985