Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306508
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Wędzone szyneczki

wtorek, 28 stycznia 2014 18:12

Nareszcie dorobiliśmy się swojej wedzarni (prowizorka). To już drugie podejście do wędzenia. Uczymy się.

szynka1.jpg

Nie bedę podawac przepisu , bo to trzeba sobie indywidualnie dobrać najlepszy. Ja pekluje na sucho. Solą -bez chemii  typu - peklosól. Czosnek ,sól pieprz , przyprawy i to wszystko.

szynka2.jpg

szynki3.jpg


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Poledwiczka w cieście francuskim.

czwartek, 02 stycznia 2014 10:33

 

 Przepyszne danie . Delikatna polędwiczka, grzyby i ciasto fracuskie.Eleganckie i bardzo szybkie.

Ispiracja tu .Moja nie jest tak piekna , ale robiona szybko -niespodziewani goście.

poledwiczka.jpg

-poledwiczka wieprzowa

-200 gr.grzybów

-plastry szynki parmeńskiej

-musztarda

-łyżeczka oregano

-oliwa

-sól,pieprz

-ciasto francuskie

-cebula

-łyżka masła

-żółtko

 

Polędwiczke natrzeć solą , pieprzem , oregano i oliwą. Odstawić na godzinę. Następnie obsmażyć mięso z czterech stron przez około 2 minuty. Posmarować musztardą.

 

Cebulke zeszklić na maśle. Dodać grzyby smażyć około 5 min. Doprawić.

 

Na deseczce ułożyc plastry szynki.Na szynke w poprzek ułożyć polędwiczkę. Na mieso wyłożyć farsz, Przykryć szynką.Docisnąć.

 

Piekarnik nagrzać do 200 st.

Rozwinąć ciasto francukie ,lekko rozwałkować. Na środku ułożyć polędwiczkę. zrolować.Zawinąć końce. Ułożyć ciasto na blasze , delikatnie ponacinać , posmarować żółtkiem .Piec w 200 st około 25 min.

 

poledwiczka1.jpg

 

A tu prezent.Aż tak grzeczna byłam?

123.jpg124.jpg


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Czekoladowa panna cotta

poniedziałek, 16 grudnia 2013 11:47

Kolejny pyszny deser .Panna cotta z białą czekoladą.

panna.jpg

-300 ml. śmietanki 30%

-200 ml. mleka

-200 gr. białej czekolady

-2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki goracej wody

- 1/4 szkl.cukru( wedle uznania czekolada jest słodka  ja daje odrobinke) 

 Śmietanke , mleko , czekoladę i cukier podgrzewać na młym ogniu (nie zagotować) , aż czekolada sie rozpuści. Zelatynę rozpuscić w wodzie.  Wlać do śmietanki. Masę przelac do pucharków. odstawić do wystudzenia.

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Fale Dunaju

piątek, 22 listopada 2013 9:32

Przepis ten mam już kilka lat .Kiedyś raz go upiekłam i to była klęska. Teraz postanowiłam zrobić drugie podejście  i..REWELACJA!( mimo lekkiego zakalca)

fale.jpg

CIASTO:

- 2 szkl. mąki

-kostka masła

-6 jaj

-szkl. cukru pudru

-cukier waniliowy

-2 łyżeczki kakao

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-owoce :wiśnie , maliny itp.

Masło utrzeć z cukrami i żółtkami na krem. Porcami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia .Miksować na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto poszielić na dwie części. Jedna wyłozyc na blachę , a do drugiej dodac kakao i łyzke wody . Wymieszać i wyłożyc na jasne ciasto. Ułożyc owoce. Piec w 180 st. około 30 min.

 

KREM:

 

- kostka masła

-1/2 litra mleka

-1/4 szkl cukru 

-cukier waniliowy

-2 żóltka 

- budyń waniliowy

-kieliszek wódki

 

Mleko (odlać 1/2 szkl) zagotować .Do mleka dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka  budyń z żóltkami i cukrem . Zagotować .Odstawić do wystygniecia. Masło utrzeć na krem  , stopniowo dodawać po łyżce zimnego buduniu. Zmiksować na gładki krem . Dodac wódkę. 

Krem  wyłożyc na zimne ciasto. Polac polewą

 

POLEWA:

-2 łyżki kako

-100 gr. masła

-3 łyżki mleka

-3 łyzki cukru pudru

-2 łyzki wódki

 

Masło , cukier i kakao rozpuścić . Dodac mleko i wódkę .Mieszać , aż powstanie gładka masa.

fale dunaju.jpg

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Żeberka w kapuście

poniedziałek, 18 listopada 2013 11:24

Przepyszne żeberka , które upiekłam razem z kiszoną kapustą (moją kiszoną

kapustą). Pycha!

żeberka.jpg

-kilogram żeberek

-80 dag kiszonej kapusty

-olej

-przyprawa do żeberek, sól , ząbek czosnku, cebula

-20 dag. grzybów (u mnie mrożone)

 

Żeberka umyć , natrzeć solą.W  0,5 szkl. oleju rozrobić łyżeczke przyprawy oraz ząbek czosnku .Marynatą natrzeć mięso. Mięso przełożyc do miski , dodać pokrojoną w ćwiartki cebule i odstwaić na noc do lodówki.

Mięso przyrumienić na patelni. Dno brytfanki wyłożyć 1/2 kapusty. Ułożyć mięso.Przykryć resztą kapusty. Tłuszczem , który powstał na patelni polać mieso. Piec około 1,5 godziny w 200 st (do miękkości) Po godzinie pieczenia na wierzch miesa wyłożyć podsmażone na maśle z cebulka grzyby. Dalej zapiekać.

zeberka1.jpg


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 508