Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306518
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


HOT DOG

poniedziałek, 24 września 2012 12:53

Kolejny fast food. Wykonany w całości osobiście. Pychaaaa!!

- 500 gr. mąki

- łyzeczka cukru

- szklanka mleka

-1/4 szkl. wody ciepłej

-7 gr. suszonych drożdży

- płaska łyżeczka soli

- 2 łyżki oleju

-jajko + łyżka mleka (do posmarowania bułek)

Z drożdży , łyżki mąki i wody zrobić zaczyn . Odstawić na 5 min. Do drożdży dodać resztę składników . Dokładnie wyrobić . Odstawić  do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułki . Odstawić na 15 min.  Bułeczki posmarować jajkiem .Włożyć do ciepłego piekarnika. Piec  około 30 min w 200 st . do zrumienienia bułek.

Bułki lekko wystudzić . Przekroić na pół - nie docinająć do końca. Nadziewać  np.warzywami i parówką.

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Szarlotka

czwartek, 20 września 2012 13:18

Gdy za oknem zimno , pochmurno i pada to nic innego nie pozostaje jak upiec szarlotkę. Jest pyszna.

Ciasto;

-4 szkl. mąki

-3/4 kostki margaryny

-szklanka cukru

-2 łyzeczki proszku do pieczenia

-cukier wanilinowy

-2 jaja+ 2 żółtka

-3 łyżki kwaśnej smietany

Wszystkie składniki szybko zagnieść i odstawić na 1 godz. do lodówki

Masa jabłkowa:

-9 jabłek

-1/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-łyzeczka cynamonu

2 łyzki kaszki manny

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki .Wkładamy do garnka ,wlewamy wodę i prażymy 15 min. dodajemy cukier i dalej prazymy aż jabłka się rozmiękną. Do jabłek dodajemy kaszke i cynamon .Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Ciasto dzielimy na 2 cześci. Każdą rozwałkować . Jedną przekładamy do formy i podpiekamy 10-15 min.  Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka . Przykryć drugim plackiem Pieczemy w 180 st. aż wierzch się zrumieni. lekko ciepłą posypać cukrem pudrem.


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

babka majonezowa.

poniedziałek, 17 września 2012 10:34

Dziś polecam babkę.

 

-4 jajka

-szklanka cukru

- szklanka mąki

-4 łyzki majonezu

- łyżeczka proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywną pianę .Ciągle ubijając doać cukier , a nastepnie żółtka. Na końcu dodać majonez i mąkę przesianą z proszkiem. Ciągle ubijać , aż składniki połączą się. Piec w 180 st około 45 min ( do suchego patyczka). Wystudzic ,posypać cukrem pudrem.

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tort urodzinowy

poniedziałek, 10 września 2012 9:08

Zaległy tort urodzinowy 17-nastkowy.

Biszkopt z 4 jaj 

-500 ml śmietany 30%

-250 gr. serka mascarpone

-galretka cytrynowa

-1\3 szkl cukru pudru

-brzoskwinie , owoce do dekoracji.

 Śmietanę  ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serek .Delikatnie wymieszać. Galaretke rozpuścić w 1/2 szkl wody. Wystudzić. Galaretke połączyć ze śmietaną.

Biszkopt przekroić na 2 części.  Na dolnym krążku rozsmarować 1/3 masy.Ułożyć plasterki brzoskwiń. Wylać 1/2 pozostałej masy. Przykryć drugim biszkoptem. Reszte masy rozsmarować na wierzchu i bokach. Udekorować. Schłodzić.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Generał.

piątek, 07 września 2012 12:16

Generał to kurczak pieczony na butelce. Pyszne soczyste mięsko.Wielu z Was zna ten przepis , czy może raczej sposób na pieczonego kurczaka. Ja robie go tak:

 

-1 piwo

-kurczak

- 0,5 szkl oleju

-sól, majeranek ,tymianek, 2 ząbki czosnku -ulubione przyprawy

 

Kurczaka  dokładnie myję.  Odcinam szyjkę i kuper. Solę.Piwo mieszam z olejem i przyprawami. Kurczaka wkładam do miski i zalewam piwem. Wkładam do lodówki na kilka godzin - co jakiś czas przewracam go.

 Kurczaka nabijam na butekę po piwie (butelka bez naklejek). Do butelki wlewam  płyn w którym marynował się kurczak.

Butelkę stawiam na naczynie żaroodporne .Do naczynia wkładam cebulę i ząbki czosnku.

Wstawaiam do piekarnika . Piekę w 180 st. na termoobiegu  około 1,5 godz.  Jeżeli widzę,że od góry skrzydełka sie przypiekły  Na szyjkę butelki nakładam folie aluminiową. W kawałku foli na srodku robie dziurkę , nakładam na szyjkę tak , aby górna część -do skrzydełek- była przykryta.

Czasem piekę go normalnie w brytfance na leżąco. Wtedy jest to generał w stanie spoczynku.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 518