Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306541
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


To koniec! a na zakończenie eklerki.

środa, 28 września 2011 9:37

Jak się coś kończy to trzeba się odpowiednio pożegnać. Padło na eklerki.

 

Ciasto :

 -200 gr. mąki

-5 jaj

- 250 ml. wody

-100gr. masła

-szczypta soli

Masło , wodę i sól rozpuszczamy. Wsypujemy mąkę i gotujemy gęstą masę , która ma odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnej masy dodajemy po jedym jajku. Miksyjemy , aż masa sie połączy.Ciasto nakładamy do szprycy i wyciskamy eklerki. Pieczemy 20 min w 200 st.

  

Wystudzone eklerki przekładamy ubitą śmietaną. Polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

A teraz pożegnanie .Żegnam moją starą kuchnię. Taki sentyment mnie obleciał , bo to 18 lat naszego życia. Tu zaczynałam  moje kucharzenie . Pamiętam pierwszy obiad ,który nie był udany. Pierwsze wypieki, nieudolne wykrawanie pierniczków przez córki. No ,ale czas leci ...Nazbieralo się tego i owego , a szafki się nie rozciągają ,coś się wysłużyło ,czegoś brakuje.. a więc -demolkę czas zacząć i pa,pa!!

  

 Nie mam kuchenki , nie mam nawet kranu , a więc do zobaczenia w listopadzie.

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Bezy.

niedziela, 25 września 2011 11:40

Niby bardzo proste w zrobieniu , ale bardzo kapryśne.Lubię jak są delikatnie chrupiące z wierzchu , a w środku mięciutkie i klejące.

  

 

-6 białek 

-2,5 szkl cukru

-szczypta soli

Białka bijamy z solą na sztywną pianę. Następnie  stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy . Powstanie nam gładka sztywna  masa która po odwróceniu miski nie wypadnie.

Piana napełniamy szprycę i robimy kleksy. Ja piekłam w 100 st.  około 30 min , ale miałam nagrzany piekarnik od innych wypieków ( proponuję 140st). Piekę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Mam kapryśny piekarnik więc nie chciałam by się spiekły.

  


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Ogórki kanapkowe.

poniedziałek, 19 września 2011 11:39

REWELACYJNE!!! Są tak pyszne ,że jutro jadę na targ po 4 kg.ogórków.

  

Przepis pochodzi ze strony Dagmary

2 kg ogórków gruntowych
2 świeże czerwone papryki
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
1 szklanka soli
9 szklanek wody

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w cienkie długie plastry(lepiej mi szło tnąc nożem). Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli, 9 szklanek wody i odstawiamy na 3 godziny. 

zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
10 - 15 g mielonej kurkumy

Do każdego słoika dajemy 1 pokrojony duży ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej wzdłuż papryki. Po 3 godzinach ogórki odcedzamy z roztworu soli i układamy w słoikach "na stojąco".   

Robimy zalewę: gotujemy razem wszystkie jej składniki około 10 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalewamy nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoiki zakrecic .Pasteryzować 5 min.

  

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasto malinowe z lekką pianką .

piątek, 16 września 2011 20:11

Ciasto które niedawno prezentowała  dorotus  jest prze,przepyszne.

  

Kruche ciasto:

-2,5 szkl. mąki

-25 dag. masła lub margaryny(  mieszam pół na pół)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 lyżki cukru pudru

- 5 żółtek

Wszystkie skladniki dobrze wyrobić i schłodzić około godziny.  Około 60% ciasta zetrzeć na blaszkę i podpiec 20 min w 180 st.Wystudzić.

 

Masa piankowa:

-5 białek

- szklanka drobnego cukru ( dalam cukier puder)

-2 budynie śmietankowe bez curu (2X40gr.)

-1/2 szklanki oleju

-cukier wanilinowy 

Białka ubić na sztywno ,porcjami dodawać cukry ubijac na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy ,cały czas miksować ,aby proszek połączył się z bialkami. Na końcu delikatnie wlewać olej.Połączyć.

 

Dodatkowo:

-maliny ( ja dałam maliny i borówki) i cukier puder do posypki 

 

Na podpieczony spód wylać mase białkową."Powbijać'" maliny otworkami do góry. na wierzch zetrzeć resztę ciasta (ja skubię ,lubię na wierzchu taką kruszonkę) Piec w 180 st. około 40 min. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

  

 

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pomidory cz.2

czwartek, 15 września 2011 9:25

Przecier pomidorowy:

  

Dowolną ilość pomidorów umyć i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do gara i dusić  mieszając od czau do czasu , aż się rozgotują. Przetrzeć przez durszlak( pestki mi nie przeszkadzają , a jeżeli ich nie chcę to pozbywam się ich na sitku przed wlaniem np. do zupy) Gorące nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcić odwrócić do góry dnem.

 

 Pomidory w zalewie:

Zalewa : na 2 litry wody 3 łyżki soli.

 

Dowolną ilość pomidorów sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki. Ułożyć w słoikach .Zalać zalewą. Zakręcić . Pasteryzować 20 min.

 Do części pomidorów  dodałam czosnek i zioła: bazylię i tymianek.Robiłam tak po raz pierwszy i jestem ciekawa smaku.

  

 

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 541