Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310936
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Buraczki na zimę.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011 17:58

Moje buraczki nie obrodziły. Wyszły i uschły. Prawdopodobnie panowie ,którzy rok temu robili u nas elewację domu wylewali resztki farby do ziemi i ją skazili.Buraczki mam od mamy.

  

 

-1,5 szklanki octu 10% 

- 3 szklanki wody 

- 4 szklanki cukru 

- kilka  listków laurowych

 -kilka  kulek ziela angielskiego 

- 6 ząbków czosnku (wycisnąć )

- łyżeczkę pieprzu 

- 4 łyżki soli 

- 3 drobno pokrojone cebule 

 

Buraczki ugotować w łupinach. Wystudzić , obrać i utrzeć.

Skladniki zalewy zagotować.Zalewą zalać buraczki  . Wymieszać. Wkladać do słoikow. Zakręcić. Słoiki gotować 10 min. 

Proporcja na około 5 kg. buraków. 

 

Jesień już puka.........

  


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tort urodzinowy

środa, 24 sierpnia 2011 14:17

Tort na 16-te urodziny mojej córki.

 

Biszkopt z 4 jaj:

 

Krem:

-250 ml. śmietany 30 % 

-250 gr. serka mascarpone

-serek wanilinowy

-3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki cukru kryształu

-brzoskwinie

-glaretka brzoskwiniowa

 

Śmietane ubić z cukrem.Dodać porcjami serki. Wymieszać. Brzoskwinie poroić w kostkę. Przesmażyć je z 2 łyżkami cukru (około 5 min).  Do brzoskwiń dodać galaretke rozpuszczoną w 200 ml. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopt przekroić na 3 częsci. Na jedną wyłożyć tężejącą galaretke.Przykryć drugim biszkoptem.Wyłożyć 1/2 część masy śmietanowej. Przkryć trzecim biszkoptem ,rozsmarować resztę masy . Tort udekorować i schłodzić.

 

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Gnocchi z sosem "kurkowym"

wtorek, 09 sierpnia 2011 11:02

Gnocchi:

-500 gr mączystych ziemniaków(ugotowanych w mundurkach)

-300 gr. mąki poznańskiej

-sól 

Ciepłe ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę.Solimy, dodajemy 2/3 mąki i lekko zagniatamy. Potem wyrabiamy z resztą mąki .Ciasto ma być lekkie i miękkie, nie może kleić się do rąk. Z ciasta uformować kluski. Wrzucać stopniowo na posolony  wrzątek. Gotować do wypłynięcia klusek.

 

Sosik:

-2 łyżki masła

-Cebula

-500 gr. kurek

-sól, pieprz

-200 ml śmietany

-natka pietruszki

Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulkę.Dodać oczyszczone i pokrojone kurki, obsmażyć , dodać sól , pieprz. Dusić na małym ogniu około 10 min.Dodać śmietanę. Dusić jeszcze około 10 min.

Podawać kluski polane sosem i posypane natką. 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 936