Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310930
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Pączki hiszpańskie.

środa, 25 sierpnia 2010 17:23

Jakoś tak jesiennie się zrobiło i dlatego przyszła mi ochota na pączki. Żeby bylo szybciej to usmażyłam hiszpańskie.


-20 dkg mąki

-10 dkg masła

-4 jajka 

-szczypta soli

-250 ml wody

-olej do smażenia


W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Mąkę przesiać.
Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszać , aż ciasto stanie się gładkie i będzie odstawać od garnka. Przestudzić.
Ciasto miksować dodając do niego po jednym jajku.
Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Z pergaminu lub foli aluminiowej wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wyciskać podwójną warswę ciasta, tworząc kółka 
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Wkładać pączki papierem do góry, który po chwili trzeba usunąć.
Pączki należy smażyć powoli (na małym ogniu), wtedy ładnie urosną. Zrumienione wyjąć i osączyć na bibule.

Ostudzone pączki polukrować.




Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

Sos z kurek.

wtorek, 17 sierpnia 2010 13:15

Kurki! cudowne ,można je podawać na różne sposoby , ale sosik jest nr.1.



-300-400 g kurek

-1 mała cebula
-200 ml śmietany kremówki
-3 łyżki masła
-sól, pieprz
-pół garstki pietruszki



Cebulę posiekać. Przesmażyć na oleju. Kurki oczyścić umyć pod mocnym strumieniem ( zrobić to szybko , aby grzyby nie namokły wodą) osuszyć grzyby na papierowym ręczniku. Do cebuli dodać masło , gdy się rozpuści ( nie przypalić) dodać kurki , dusić mieszając około 5 min. Dodać 0,5 szkl wody,dodać śmietanę , dusić aż się sosik zagęści.Doprawić solą i pieprzem Można dodać łyżkę mąki w celu zagęszczenia , ale dla mnie to już zupełnie inny smak

Przed podaniem posypać natką pietruszki . Ja moim gościom podawałam sos do mięsiwa.




Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

To lubię!!

czwartek, 12 sierpnia 2010 20:18

Lubię takie popołudnia kiedy jestem sama. Dobra książka ,jedzenie i wino .Tak jak dziś.

Popołudnie spędziłam pracowicie , bo w ogrodzie. Potem prysznic , szybka sałatka , dziś zamiast wina -gingers i lekka książka .Uwielbiam książki o podróżach z wątkami kulinarnymi. W zeszłym roku królowała u mnie Ferenc Máté i "Winnica w Toskani" , "Wzgórza Toskani" , a niedawno natknęłam się na kolejną część "Mądrość Toskani" . (jeżeli kogoś ta lektura zainteresuje to radzę przeczytać "wzgórza" przed "winnicą")Teraz czytam- Marlena de Blasi .."Tysiąc dni w Wenecji", Tysiąc dni w Toskani" ,oraz Tysiąc dni w Orvieto". Podróże , romans i dobra kuchnia. 

A co jadłam? -prościzna!


-mozzarella

-pomidor (ja miałam małe)

-ciemne oliwki

-oliwa z oliwek

-świeża bazylia

Pomidor i  mozzarellę pokroić w plasterki. Poukładać naprzemiennie na talerzu. Bazylię posiekać . Posypać nią pomidory i ser. Poukładać oliwki. Polać oliwą. Ja przygryzałam do tego grzanki czosnkowe.


P.s. W książce są interesująca przepisy.






Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Krówka.

czwartek, 12 sierpnia 2010 15:02

Bardzo smaczne ciasto.Jeżeli ograniczymy ilość cukru w kremie to wcale nie jest takie słodkie. Mój był w sam raz , a to dla tego ,że beziki piekłam sama. Nie są takie ładne jak kupne , ale są o wiele mniej słodkie. Przepis znalazłam u kuchareczki.

 

Biszkopt z 4 jaj.



Masa budyniowa:


- 2 szklanki mleka

- 2 budynie o smaku krówki lub toffi ( może być również śmietankowy)

- 4 łyżki cukru

- 25 dkg masła

- sok z połowy cytryny



Masa krówkowa;


- 30 dkg cukierków krówek ( kruchych)

- 10 dkg masła

- 2 łyżki mleka



Budynie gotujemy w 2 szklankach mleka, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzoną masę ucieramy z masłem i dodajemy sok z cytryny. Wszystko wykładamy na biszkopt.  

Na to wykładamy ciasno beziki, jeden przy drugim., każdego beza lekko wciskamy w masę.

W garnku rozgrzewamy pozostałe masło, do tego wrzucamy krówki i 2 łyżki mleka. Chwilkę to gotujemy do rozpuszczenia, następnie ściągamy z ognia i miksujemy. Jeszcze gorącą masę wlewamy na beziki.



Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ogórki meksykańskie.

piątek, 06 sierpnia 2010 18:08

Co roku mój mąż zajmuje się sianiem ogórków ,sieje i sieje -końca nie widać , a ja czkawki na ich widok dostaje. Proszę  co roku "mniej" , a on swoje. Teraz jestem na etapie rozdawania , bo ile można w te słoiki ładować. 

Jedną z wariacji na temat ogórków są "ogórki meksykańskie" Ja lubię je takie mocno schłodzone z lodówki np.


-2,5 kg małych ogórków pokroić  w słupki .Dodać 4 łyżki soli ,wymieszać i odstawić na 6 godz.Odcedzić.Dodać 3 płaskie łyżeczki chili i główkę roztarego czosnku. Wymieszać , zalać gorącą  zalewą. I odstawić na 12 godz.Co pewien czas wymieszać. Ogórki wkładać do słoików , Zalać zalewą . Zamknąć słoiki -nie gotować.


ZALEWA:

-1,5 szkl .octu

-60 dag.cukru

-8 łyżek oliwy

Ocet zagotować z cukrem .Dodać oliwę . Wymieszać.



 


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 930