Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310962
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Rumpuć.

wtorek, 28 czerwca 2011 14:37

Witam Was spod sterty  ogórów. Bardzo wcześnie w tym roku u mnie obrodziły , a następny tydzień pod hasłem "urlop" , więc chcę jak najwięcej przerobić.

 

Dziś zupa pod hasłem "przeleciał kucharz przez ogródek" ,czyli rumpuć ...

  

 

-młoda kapusta

-ziemniaki 

-marchew

-kalarepka

-groszek

-pęczek włoszczyzny

-o,5 kg. mięsa ( u mnie kość od schabu)

-Liść laurowy, ziele angielskie  

Mieso włożyć do 3 litrów wody. Zagotować ,osolić -od czasu do czasu zebrać szumowinę. Gotować 15 min. Dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę warzywa (oprócz kapusty) Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania tak ok.10 min przed koncem dodać kapustę,ziele angielskie i liść laurowy.Doprawić.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bułeczki jogurtowe.

niedziela, 05 czerwca 2011 11:18

-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej

-1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży

-210 ml jogurtu naturalnego

-4 łyżeczki masła

-2 łyżki letniej wody

-1 łyżeczka miodu

-1 łyżeczka soli

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie wsypujemy drożdże, sól i cukier, mieszamy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem, wodą i miodem. Mokre składaniki wlewamy do suchych i wszystko dokładanie łączymy. Wyrabiamy około 7 minut ręcznie lub 4 minuty mikserem. Ma powstać jednolite, miękkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 70 minut.

Po upływie czasu ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na natłuszczonej blaszce do wyrośnięcia na 35 -40 minut. Piec w 185*C przez około 18 minut. 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 962