Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306493
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Ślimaczki.

poniedziałek, 28 czerwca 2010 12:18

Przepyszne drożdżówki w sam raz na letnie popołudnie -nie ma z nimi dużo roboty. . Przepis znalazłam u Arabeski.  



- 450 g mąki
- 30 g świeżych drożdży 
- 180 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 duże jajko
- 70 g cukru

Mąkę przesiać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać do niego rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłego mleka drożdże i odrobinę cukru. Zostawić na 10-15 minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać utarte z resztą cukru jajko , pozostałe mleko i sól , wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobić. Jeżeli ciasto będzie zbyt luźne , dosypać mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objetości).


- 1 szkl. mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
- 250 g zmielonego białego sera
- 70 g cukru
- 20 g masła
- 80 g ciemnych rodzynek


Z mleka i proszku budyniowego ugotować bardzo gęsty budyń. Zdjąć z palnika , dodać masło , cukier i ser , dobrze wymieszać , wsypać rodzynki. W czasie stygnięcia budyń od czasu do czasu przemieszać , żeby nie tworzyła się "skórka".


Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6 mm. Posmarować ostudzonym budyniem , zwinąć od dłuższej strony i pokroić ostrym nożem w plastry o grubości 1 i 1/2 cm. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze , lekko spłaszczyć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut , na złotobrązowy kolor (u mnie zajęło to więcej czasu).
Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem....moich nie zdążyłam polukrować , bo znikały błyskawicznie.


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Pierogi z truskawkami.

wtorek, 22 czerwca 2010 15:11

Uwielbiam takie pierogi . Zawsze najlepiej mi smakują jak jest sezon. Później z mrożonek np. już mi nie smakują. Moja rodzina aż tak nie zachwyca się , ale mnie to nie interesuje. 


Ciasto:

- 0,5 kg. mąki

-1 jajo

-ok. 100 ml. gorącej wody +200 ml.letniej wody

-szczypta soli

-2 łyżki oleju.

Mąke wymieszać z jajem i solą . Dodać wrzątek -wymieszać . Dodać olej i resztę wody . Zagnieść elastyczne

ciasto.

Dodatkowo:

-300 gr. truskawek

Casto rozwalkować na około 3 mm.Wykrawać krążki . Na środek ułożyć truskawkę. Zlepić.

Wrzucać na posolony wrzątek . Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze ok. 3-4 min.Ja podaje polane masełkiem i posypane cukrem.



Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Letni obiadek>

poniedziałek, 21 czerwca 2010 12:58

Jeden z moich ulubionych obiadów. Towarzyszy mi od dzieciństwa. Latem ziemniaki smażone , a zimą duszone (puree). Z młodą kapustą , fasolką i koniecznie szklanka maślanki , sałata lub mizeria. Raz jem z jajkiem sadzonym innym razem bez niczego. Sałata z mojego ogródka.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Deserek na Dzień Dziecka:)

wtorek, 01 czerwca 2010 14:02

Deserek , a właściwie przekąska .Po przyjściu ze szkoły (z pracy też) można sobie pozwolić na małe co  nieco



- truskawki

-czekolada mleczna ,gorzka, biała wedle uznania

-wykałaczki 

-listki mięty

-orzechy , kokos, sezam.....

 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Truskawki umyć ,maczać w czekoladzie , obtaczać w orzechach , kokosie itd.. Nadziać na wykałaczki , udekorować listkami mięty.




Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 493