Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306517
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Lekkie ciasto cytynowe.

wtorek, 24 maja 2011 18:24

Brakuje czasu. Nie na gotowanie , ale na pisanie. Remonty, imprezy ,ogródek...Dziś proste i szybkie ciasto na upały.

  

 

Biszkopt z 4 jaj 

 

Masa:

-500 ml. śmietany 30 % 

- 2 galaretki cytrynowe

Śmietanę ubić . Galaretki rozpuścic w 500 ml. gorącej wody. Wystudzić. Dodać do ubitej śmietany . Wylać na biszkopt .Schłodzić.  I gotowe!


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Rosół z makaronem.

czwartek, 12 maja 2011 20:37

Przypomniałam sobie o tym wpisie , bo właśnie przywiozłam ze wsi dwa brojlery i jaja.Znowu będzie wyżerka.

-50 dag. mięsa z kury lub brojlera

-50 dag. wołowiny

- 3-4 litry wody

-duża porcja włoszczyzny + kawałek kapusty pekińskiej lub włoskiej

-sól ,pieprz,opalona nad ogniem cebula

 

Do garnka z zimną wodą włożyć wołowinę.Osolić.  Po zagotowaniu ma się delikatnie "pyrkać"(od czasu do czasu zbierać z wierzchu szumowinę. Po około 40 min dodać kurę. Dalej delikatnie gotować i odszumowywać. Gdy wywar stanie się dość klarowny dodać włoszczyznę ,kapustę ,opaloną cebulę i odrobinę pieprzu. Przykryć i gotować około 1,5 godz. Im wolniej tym lepiej. Doprawić. 

 

Makaron:

- 200 gr. mąki pszennej

-3 żółtka

-szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto jest bardzo twarde i ciężko się wyrabia. Jeżeli dla kogoś to problem może dodać odrobinę wody. Podzielić na dwie części. Cieniutko rozwałkować. Natrzeć z obu stron delikatnie mąką. Zostawić do wysuszenia. Następnie pociąć na paski szerokości około 3 cm.   Paski położyć jeden na drugim. Cieniutko kroić. Pocięty makaron równomiernie porozrzucać. Wysuszyć.

  

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Placek drożdżowy z rabarbarem.

środa, 04 maja 2011 11:04

Ten placek chodził za mną od świąt. Wychodząc na ogródek zerkałam w stronę rabarbaru i czekałam na odpowiedni moment. I oto jest - zwyczajny,na wiejskich jajach taki żółciótki , pysznyyyy!!

  

Nie mam przepisu na drożdżowe . Robie  je na oko. Postaram się podać proporcje..

 

-0,5 kg.mąki 

-0,5 szkl. cukru

-2 jaja i 3 żółtka

- szkl.mleka

-0,5 kostki drożdży

-szczypta soli

-1/4 kostki rozpuszczonego i wystudzonego masła

Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki cieplego mleka, 3 łyżkach cukru i mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać reszte skladników. Wyrobić ciasto. Ja robię dość lużne. Wtedy placek nie jest taki zbity i suchy, ale mozna dosypać mąki wedle uznania. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

Kruszonka:

-4 łyżki masła

- 6 łyżek mąki i cukru.

Składniki wyrobić.

 

Wyrośniete ciasto wyłożyć na blache. Poukładać kawałki rabarbaru. Posypać kruszonką. Piec w 180 st około 50 min.

  

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 517