Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 343 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« maj »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306460
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Ciasto truskawkowe.

niedziela, 30 maja 2010 18:12

Kolejne ciasto z truskawkami.Jeszcze nie z mojego ogródka -u mnie dojrzewają po dwie. Więc sprawiedliwie, po jednej dla córek.



Biszkopt:

-4 jaja

-3/4 szkl cukru

-1/2 szkl mąki pszennej

-1/2 szkl. mąki tortowej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jaja ubić z cukrem. Dodać przesiane mąki z proszkiem. Piec ok. 30 min w 180 st.


Krem:

-250 gr masła roślinnego

-budyń śmietankowy

-6 łyżek cukru 

-3 łyżeczki żelatyn

Budyń ugotować w 300 ml.mleka Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch.Dodawać po łyżce zimnego budyniu Żelatynę rozpuścić w 100 ml. gorącej wody. Wystudzić. Dodać do kremu


Dodatkowo:

-2 galaretki truskawkowe

-0,5 kg. truskawek


Biszkopt przekroić .jeden krążek przełożyć 3/4 kremu. Przykryć drugim krążkiem . Rozsmarować reszte kremu. Ułożyć truskawki . Zalać tężejącą galaretką.



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Tort z okazji Dnia Mamy!!!

środa, 26 maja 2010 14:17


Biszkopt:

-4 jaja

-3/4 szkl cukru

-1/2 szkl maki pszennej 

-1/2 szkl maki ziemniaczanej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jaja ubić z cukrem . Do ubitych jaja stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem . piec ok. 30 min w temp. 180 st.


Ciasto bezowe:

- 4 białka

-3/4 szkl cukru . 

-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Białka ubijać dodając cukier. Na końcu dodać make. Wymieszać . piec ok. 15 min w temp 150 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. 


Krem:

-500 ml smietanki 30 %

- 500 gr serka mascarpone

-cukier wanilinowy + 4 łyżki cukru

Śmietane ubić na sztywno z cukrem . Dodawać po łyżce serka . Wymieszać.


Dodatkowo:

-0,5 kg. truskawek


Biszkopt przekroić . Jeden krążek posmarować 2/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem.Posmarować resztą kremu. Rozłożyć truskawki. Przykryć ciastem bezowym.




Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ciasto jogurtowo-śmietanowe.

poniedziałek, 17 maja 2010 16:31

Brakuje mi czasu na pisanie. Jak było ciepło to dużo czasu spędzałam w  ogrodzie ,a teraz  to szkoda gadać .Lepiej  zaszyć się gdzieś  w kąciku z ciepłą herbatą i czekać na słońce.brrrrrrrrrrrrr!!!!!! 


Przepis na to ciasto  znalazłam w "Kobieta i Życie" pod nazwą "Fantazja z melonem" . Moje ciasto jest troszke zmodyfikowane . I nie wiem dlaczego ilość ciasto przeważa na kremem.  Powinno być odwrotnie ...


Biszkopt:

- 5 jaj

-szklana cukru

-1,5 szkl. mąki

-4 łyżki kakao

 Jaja ubić z cukrem na puch .Dodawać delikatnie mąke przesianą z kakao. Wymieszać . Piec 30 min w 180 s


Krem:

- 1,5 szkl. słodkiej śmietanki 30%

-2 szkl jogurtu naturalnego

-20 dag dżemu pomarańczowego

-5 łyżeczek żelatyny



Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Wystudzić. Jogurt wymieszać z dżemem. Śmietankę ubić na sztywno. Połączyć z jogurtem.. Dodawać po łyżce wystudzonej żelatyny. Delikatnie wymieszać. Tężejącą masę rozsmarować na cieście.Wstawi do lodówki na 3 godz. W oryginale ciasto trzeba pokroić na porcje i udekorować kawałkami melona.


P.s Ponieważ nie dostałam dżemu pomarańczowego , dodałam brzoskwiniowy , ale zmniejszyłam porcje żelatyny do 2 łyżeczek i dodałam galaretkę pomarańczową. Pycha . Najbardziej smakowało mojemu mężowi . Kroił sobie podwójne porcje.






Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasto majowe.

piątek, 07 maja 2010 11:49


-4 jaja


-3/4 szkl. mąki tortowej

-3/4 mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4 szkl. cukru

Jaja ubić z cukrem. Dodać przesiane mąki z proszkiem . Delikatnie wymieszać . Piec w temp. 180 st. przez ok. 40 min.

-ok. 500gr. truskawek

-2 galaretki truskawkowe

-250gr. śmietanki 30%

-zagęstnik( śmietan fiX lub śnieżka)

-5 łyżek cukru

Śmietane(schłodzoną) ubić z cukrem i zagęstnikiem. Rozsmarować na biszkopcie.

Truskawki rozmrozić , ale nie do końca , tak by melakser dał rade je rozdrobnić . Do zmiksowanych , ale jeszcze zmarzniętych truskawek wlać gorącą galaretke rozpuszczoną w 0,5 l. wody, gdy zacznie tężeć wylać na śmietane. Schłodzić w lodówce.




Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 460