Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 311001
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Tort 18-nastkowy II

wtorek, 24 kwietnia 2012 13:29

W sobotę było wielkie przyjęcie urodzinowe,fantastyczna zabawa do białego rana ( młodzież jest rewelacyjna!!!) ,dużo gości i specjalny tort. Wszyscy byli  nim zachwyceni. Z paniami kelnerkami włącznie -choć stwierdziły ,że się go ciężko kroiło , ale domowe pieczywo tak ma . Plan co do tortu obmyślałam przez dwa tygodnie. Miał być smaczny i niezwykły. Jedynie co do wielkości się przeliczyłam. Mógł być nieco mniejszy.Mimo ,że miał olbrzymie powodzenie (44 osoby) to i tak  zostało go sporo.

Podaje przepis na normalną tortownicę . Ja robiłam z potrojnej porcji .

Tort 1- czekoladowy:

Kakaowy biszkopt z 6 jaj

Krem:

-tabliczka gorzkiej czekolady

-1i 2/3 szkl. śmietanki 30 %

-1/2 szkl cukru

-12 łyżek kakao (dałam 9)

  Śmietankę ,kakao i cukier zagotować.Zdjąć z ognia.Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż sie rozpuści. Wystudzić i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (ja kładę na całą noc). Ubijać ,aż masa zgęstnieje.

Biszkopt przekroić na trzy części. Dolną posmarować dżemem porzeczkowym i 1/3 masy. Przykryć drugim krążkiem ,posmarować 2 częścią masy.Przykryć trzecim krążkiem. Rozsmarować resztę masy. Udekorować .

 

Tort 2 -cytrynowy

Biszkopt biały z 6 jaj 

 

Krem: 

-1,5  szklanki mleka

- szklanka cukru pudru

- po 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej

- 2 żółtka

-20 dag. masła

- otarta skorka z cytryny

Zagotować szklankę mleka ze szklanką  cukru pudru. Resztę mleka wymieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia.

Masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń. Na końcu dodać skorkę z cytryny.

Ciasto przekroić na 3 części. Dolną posmarować dżemem brzoskwiniowym i 1/3 częścią kremu. Przykryć drugim blatem. Rozsmarować 2 część kremu .Przykryć trzecim blatem wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować.

  

Kilka słów o moim torcie.

Biszkopty piekłam na blaszce 29/40. Na każdy tort -jeden biszkopt z 4 jaj i drugi z 6 . najpierw trzeba biszkopty przekroić (te z 6 jaj, ten z 4 jaj zostaje w calości i idzie na spód)  i posmarować masą - wierzch również. Potem wykrawamy cyferki. Smarujemy boki i dekorujemy wierzch. Na czekoladowym torcie są lentlilki i m&msy , a na drugim żelki , czyli to wszystko co jubilatka lubi. Te torciki nie są idealne , ale robione z sercem. Cytrynowy widać ,że się przesunął przy przenoszeniu na podkładkę.Czekoladowy też ma mały defekt .Największe powodzenie miał czekoladowy .

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rafaello

piątek, 13 kwietnia 2012 9:08

Rafaello na herbatnikach. Smaczne ciacho.Polecam!

-0,5 l.mleka

-200 gr masła

-70 gr cukru

-cukier wanilinowy

-2 żółtka

-2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej

-paczka wiórków kokosowych + 0,5 kostki masla

- około 100 szt. małych herbatników

-biała czekolada

-2 łyżki likieru migdałowego 

 

Żółtka utrzeć z cukrami. Mąki wymieszać z 1/2 szkl. mleka .Wlac do żółtek. Dokładnie wymieszać Resztę mleka zagotować Wlać masę mączno-jajeczną i ugotować budyń.Odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć na puch .Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.Dodać likier .Wymieszać.

Na blaszce ułożyć herbatniki rozsmarować  1/4 część kremu i tak na przemian 4 razy.

0,5 kostki masła rozpuścić .Dodać wiórki kokosowe. Mieszać około 5 min aż się uprażą. Wiórki rozsmarować na wierzchu ciasta. Na wiórki (zimne) zetrzeć białą czekoladę. Schłodzić.

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Marmurek

środa, 04 kwietnia 2012 9:55

Ta pyszna babka już się pojawiła na moim blogu .Przepis jest tutaj. Teraz ją przypominam ,bo to propozycja dla tych którzy lubią babki z gatunku tych cięższych ,wilgotnych . Jedna taka sztuka rozchodzi się od razu. I nawet jeżeli przy łączeniu masła z jajami ( trudno trafić w tę samą temperaturę obu składników) troszkę się zważy to i tak się udaje.POLECAM!!

  


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bułeczki świnki

niedziela, 01 kwietnia 2012 18:15

Nie mogłam ich nie zrobić. Tyle już ich było na blogach. Są pyszne ,śmieszne i łatwe.

  

- 400 gr.mąki

-14 gr. drożdży

-jedno jajko

-100 ml. mleka

-1/2 łyżeczki mąki

-1/2 łyżeczki soli

-200 ml. jogurtu

 

Wierzch:

-żóltko

-białko

 -ziarena pieprzu .

Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ciasta .Dobrze wyrobić i odstawić na około 25 min do wyrośnięcia.Ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na 3-4 mm. Wykrawać szklanką kółka. Mniejszą foremką wyciąć ryjki . W nich zrobić dwie małe dziureczki ( można zamiast dziurek włożyć ziarenka pieprzu.) Z kawałków ciasta wyciąć małe trójkąty jako uszy. Poszczególne elementy sklejać rozbełtanym białkiem. Z pieprzu zrobić oczka .Całość posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w 180 st. 25 min. Bułeczki możemy nadziewać np. pieczarkami.l lub dżemem. Wówczas wykrawamy na jedną świnkę dwa kółeczka . Dolny krążek napełniamy farszem . Smarujemy białkiem i przykrywamy drugim krążkiem -świnką.

  


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  0