Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306495
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Sernikomakowiec (w skrócie seromak)

poniedziałek, 25 marca 2013 11:01

Rewelacyjny seromak. Delikatny, bielutki sernik na pysznym makowym spodzie .Przepis pochodzi od Dorotus

SPÓD:

-1,5 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru pudru
-125 g masła/margaryny
-1 żółtko

Wszystkie składniki wyrobić. Schłodzić około 1 godzinę. Następnie Ciasto rozwałkować na blachę i podpiec w temp. 180 st około 20 min.

MASA MAKOWA:

-4 i 2/3 szklanki maku
-1¼ szklanki cukru pudru
-100 g rodzynek
-100 g posiekanych orzechów włoskich
-4 jajka (osobno białka i żółtka)
-2 łyżki bułki tartej
-olejek migdałowy do smaku

Mak sparzyć. odsączyć i zmieli dwukrotnie.Żółtka utrzeć z cukrem . Dodać olejek , bakalie i bułkę tartą . Dodać do maku . Wymieszać . Na końcu dodajemy ubite białka . delikatnie mieszamy . Masę wylewamy na podpieczony spód.

MASA SEROWA:

-1,2 kg twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie (nie może być kwaśny)
-1,5 szklanki cukru pudru (daję zazwyczaj trochę mniej, wcześniej próbuję)
-150 g miękkiego masła
-5 jajek (osobno białka i żółtka)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-skórka pomarańczowa

Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodając po łyżce ser, i dalej ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę. Białka ubić na sztywno i na koniec wmieszać do masy serowej.

Ser wylewamy na masę makową.Pieczemy około 60 min. w 175 st. . Górę przykryć folią , aby masa serowa pozostała biała. 

Wystudzić . Polukrować.


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Roladki z mięsa mielonego

poniedziałek, 18 marca 2013 13:20

Fantastyczne roladki od Joanny. Inne , bo z mielonego miesa.Coś dla odmiany.

-0,5 kg. miesa mielonego

- 6 plastrów boczku

-ogórki kiszone

-ząbek czosnku i cebula

-2 jajka

-czerstwa bułka

-łyżka musztardy

-przyprawy:sól,pieprz , papryka

-bułka tarta

-folia spożywcza

Bułkę namoczyc i odcisnąć. Cebulę posiekać , a czosnek przecisnąć przez praskę.

Mięso mielone wymieszać z bułką , cebulą , czosnkiem , jajkami , oraz przyprawami.

Mięso podzielić na 6 części . Każdą ułożyć na kawałku foli. Przykryć drugim kawałkiem i rozwałkować..Zdjąć górną folię. Ułożyć plaster boczku , posmarować musztardą, ułożyć kawałek ogórka .Zrolować .Zawinąć w folię. Roladki wstawiamy na godzinę do lodówki. Zdejmujemy folię , obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Szybka i prosta sałatka

poniedziałek, 11 marca 2013 14:00

Bardzo prosta sałatka.Szybko znikła ze stołu, myślałam ,że dłużęj postoi jako dekoracja. 

-sałata lollo

-pomidor

-ogórek

-rzodkiewka

-grilowany kurczak

Sałatę podzielić na drobne listki. Ogórek obrać i pokroic w półplastry ,pomidor i rzodkiewkę ćwiartki. Kurczaka kroimy w kostkę.

Na półmisku ułożyc liście sałaty ,oraz resztę składników. Polać sosem

Sos balsamiczny:

-łyżka octu balsamicznego

-3 łyżki oliwy

-szczypta soli

Składniki dokładnie wymieszać.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Churros

piątek, 08 marca 2013 11:23

Dziś do kawki polecam churros.Smaczne .Podobno w Hiszpani, churros na śniadanie gwarantuje udany dzień , więc tak trzymam.

-300ml.wody

-2 jaja

-szczypta soli

-30 gr.masła

-240 gr. mąki

-olej do smażenia 

-cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Do wrzącej wody z solą i tłuszczem wsypujemy mąkę .Energicznie mieszamy ,aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia.Do letniego ciasta dodajemy  kolejno jajka (w temp. pokojowej). Dokładnie wyrabiamy . Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy. Ciastka wyciskamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor.Ciepłe obtaczamy w cukrze.


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 495