Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310982
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Dwukolorowy sernik z kremem rumowym.

środa, 30 marca 2011 9:45

 

Pyszny sernik- oczywiście od Dagmary. Ciasto i sernik pieczemy osobno , a potem łączymy za pomocą kremu.

Ciasto kakaowe:


-2¼ szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 kostka masła (200 g)
-6 jajek
-6 płaskich łyżek kakao -E .Wedel
-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-¹⁄³ szklanki mleka


Masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy porcjami cukier i wbijamy po 1 jajku stale miksując.

Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy strumieniem mleko. Całość dokładnie miksujemy.Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.



Ciasto serowe:

-1 kg białego półtłustego sera
-1 szklanka cukru
-¾ szklanki oleju
-6 jajek
-1 duzy budyń śmietankowy(40g )
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1-2 łyżeczki aromatu śmietankowego



Ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę( ja dałam gotowy ser wiaderkowy) Żółtka ucieramy z cukrem do białości.

Nie przerywając ucierania dodajemy porcjami zmielony ser, budyń zmieszany z proszkiem do pieczenia, aromat śmietankowy, a następnie cienkim strumieniem olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie porcjami łączymy z masą serową. Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto i pieczemy w temp. 180°C ok. 50 minut.

Krem kakaowo-rumowy:

-250g masła
-²⁄³ szklanki cukru
-2 jajka
-3 łyżki kakao -E.Wedel
-50- 70 ml rumu
-100 gr. rodzynek

Rodzynki przepłukujemy wrzątkiem i osączamy na sitku.
Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej. Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną, a następnie rum i kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Do utartej masy dajemy rodzynki i całość lekko mieszamy.
Składnie: 
Jeden  placek smarujemy połową kremu. Przykrywamy sernikiem. Smarujemy druga częścią kremu. Przykrywamy drugim plackiem.  

Polewa:

-2 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel

-4 łyżki mleka.

Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej. Studzic mieszając. .Polac ciasto.
 
 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Ciasto Kossutha

piątek, 25 marca 2011 10:53

Ucierane węgierskie ciasto , które robiłam  przygotowując  niedzielny obiad i które mnie zaskoczyło. Myślałam ,że będzie to babka .Po wymieszaniu składników ciasto było gęste i pomyślałam że wyjdzie  zbite i ciężkie, a tu niespodzianka ,pięknie wyrosło, jest puszyste i takie delikatne w smaku,-ten smak mnie zaskoczył - bardzo. Teraz już wiem ,że ten przepis zastąpi świąteczną babkę.No i ta kruszonka na wierzchu, mmm!!

  

 

-250 gr masła

-250 gr.cukru pudru

-1 jako

-3 żóltka

-sok z cytryny

-250 gr .maki

-1 proszek do pieczenia (nie wiem ile gram -dałam 2 łyżeczki)

-100 gr.migdałów (płatki)

-100 gr. cukru

 

Masło utrzeć  z cukrem na puch.Stopniowo dodawać :jajo, żółtka ,sok z cytryny ( pamiętajcie ,że masło i jaja mają mieć taką samą temperaturę). Na końcu dodać mąkę z proszkiem . Delikatnie wymieszać. Wylewamy ciasto do formy. Posypujemy migdałami wymieszanymi z cukrem Pieczemy 40 min. w 160 st .

 

  

 

P.s. Nadal nie mogę komentować blogspotu- Piegusku, Marzyniu , jestem u Was, ale nie mam prawa głosu buuuu!!! ciekawe czy jeszcze ktoś ma taki problem.


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasto jabłkowe z kremem cappucino.

czwartek, 17 marca 2011 16:31

 

I znów pyszne ciasto od Dagmary.

 

 

Biszkopt z 4 jaj

 

Masa jabłkowa: 

-1 kg jabłek 

-puszka ananasów (ja robiłam z samymi jabłkami następnym razem dam ananasy)

 -2-3 łyżki cukru  

-2 galaretki cytrynowe 

Obrane i pokrojone w ósemki jabłka rozprażamy. Dodajemy zmiksowane wraz z zalewą ananasy i niemal stale mieszając, zagotowujemy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Dodajemy cukier wg uznania( dałam 3 łyżki) i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia*. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej biszkopt. 

 

 

Krem:

 -600 - 700 ml śmietany kremówki 36%( ja dałam 30% i tylko 500 ml.)

-2-3 łyżki cukru pudru 

-1 op.  Mokate Cappuccino o smaku czekoladowym (120 g) (ja dałam śmietankowe

-1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)

-6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku

-dodatkowo gorzka czekolada do posypania

Czekoladę ścieramy na wiórki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier puder i kawę cappuccino, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę stale mieszając. Nie przerywając mieszania dajemy rozdrobnioną czekoladę. Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zatężała, rozprowadzamy na warstwie owocowej. Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.  

  

 

 



 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kotleciki wg. siostry Anieli.

wtorek, 15 marca 2011 9:38

Pyszne klopsiki . Siostra Aniela to taki wzór babci , której ja  nie miałam ,więc tęskno mi.

  

 

-1 kg kapusty białej

- 0,5 kg. mięsa mielonego

-0,5 szkl. kaszki manny

-jedna zeszklona cebula

-3 jaja

-pieprz, sól, bułka tarta, litr sosu pomidorowego.

 

Kapuste zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać wrzątkiem i odstawić . Do mięsa mielonego dodać sparzoną i odcedzoną kapustę , przyprawy, jaja, zeszkloną cebulkę  i kaszkę. Wyrobić. Obtaczać w bułce tartej i smażyć , aby się przyrumieniły. Mięso przełożyć do rondla .Zalać sosem pomidorowym. Dusić 15 min. Ja daję 3/4 litra sosu i puszkę pomidorów .Podawać z ryżem.Pycha!!!

Sos pomidorowy :w 3/4 litra bulionu rozpuścić koncentrat pomidorowy. Ilość koncentratu zależy od tego jaki mocny smak chcemy uzyskać  . Doprawić.

 

Ps. Bardzo mi się spodobał ten pomysł z kaszką , więc do każdego rodzaju klopsów, gołąbków  czy klopsików dodaje kaszkę -często bez jajek. Sama kaszka, są takie zwarte.



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

W-ZETKA

piątek, 11 marca 2011 9:07

Biszkopt: 

 

- 4 jaja 

-3/4 szkl cukru

-3/4 szklanki mąki

-2 łyżki kakao

-łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puch. Dodać przesiane mąki z proszkiem. Piec w 180 st.około 30 min

 

Krem:

-500 ml śmietany 30 lub 36 %

-2 łyżki cukru pudru

-2 serki wanilinowe (150 gr.)

-2 galaretki cytrynowe (rozpuscić w 300 ml wody)

Śmietanę ubić z cukrem. Dodać serki i wystudzoną galaretke.  

 

Biszkopt przekroić na dwie części . Przełożyć 3/4 częścią masy. Przykryć drugim plackiem. Rozsmarować resztę masy. Posypać wiórkami czekolady.

 

P.s Nie mogę komentować blogspotu . Jakaś złośnica nie pozwala mi pochwalić pięknego toru czołgu i poczęstować się gorącymi niedzielnymi bułeczkami.Mam nadzieje że to minie , bo kiedyś też się tak zdarzało .

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 982