Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306516
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Żurek.

poniedziałek, 29 marca 2010 14:38

Na wielkanocny obiad musi być żurek. Ten żurek jest z piątkowego obiadu więc postny , ale w wielkanoc musi być z kiełbaską.



Zakwas;- szkl. mąki żytniej zalać okolo 1,5 szkl gorącej wody. Ostudzić .Dolać 2 szkl ciepłej wody , wlożyć skórke razowego chleba , 2 zabki czosnku i zamieszać. Przelać do sloja przykryć gazą , obwiązać sznurkiem , odstawić w cieple i ciemne  miejsce na 2-3 dni.


-włoszczyzna

-2-3 grzyby suszone

-2 ząbki czosnku

- 20 dag. wędzonego boczku 

-20 dag surowej bialej kielbasy

-liść laurowy , ziele angielskie , majeranek, sól , pieprz

Włoszczyzne obrać ,grzyby namoczyć i pokroić, wszystko włożyć do garnka z 2 l. wody.Dodać sol , pieprz, liść, czosnek i ziele angielskie Doprowadzić do wrzenia. Dodać białą kielbase i boczek ,gotować 35 min , na delikatnym ogniu. Kielbase i boczek wyjąć . Wywar przecedzić. Do wywaru wlać 1/2 l. zakwasu , oraz kielbase z boczkiem . Gotować 10 min. Doprawić . Podawać z ugotowanym jajkiem.




Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Babka cytrynowa.

środa, 24 marca 2010 9:09

Pyszna wielkanocna baba.


-3/4 szkl mąki

-250 gr. margaryny

-125 gr. maki ziemniaczanej

-5 jaj

-cukier wanilinowy

-10 łyżek cukru

-2 łyżeczki proszku

-skórka starta z 2 cytryn

Jaja ubić z cukrami. Mąki z proszkiem przesiać .Margaryne rozpuścić i wystudzić. Połączyć jaja z mąką , margaryną i skórką z cytryny. Piec w 180 st około 50 min. Wystudzić polukrować.


I jeszcze mała do święconki.

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Owocowe szaszlyki.

środa, 24 marca 2010 8:46

Szaszłyki w wykonaniu córek  M. i M.  Nie będe podawać przepisu , bo wiadomo : na patyki nabijać różne owoce. Tylko jedna rada -banany skropić sokiem z cytryny , aby nie sczerniały . Wykalaczki dziewczyny nabijały w kapuste . Główka przecięta na pół ,obklejona folią aluminiową.





Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kolorowe ciasto.

wtorek, 23 marca 2010 9:42

Ciasto improwizowane. 


Biszkopt:

-3 jaja

-3 łyżki mąki pszennej 

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-6 łyżek cukru

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem , dodawać mąki z proszkiem . Delikatnie wymieszać. Piec około 30 min w temp. 180 st.

Krem:

-1/2 l.  soku z brzoskwiń

-budyń śmietankowy

-3 łyżki mąki pszennej + łyżka kartoflanki

-1/2 szkl. cukru

-1/2 kostki masła lub margaryny

- 1/2 szkl wody

Budyń  i mąki rozprowadzić w 1/2 szkl wody . Sok zagotować , ugotować budyń, wysudzić. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.

Inne:

-2 galaretki brzoskwiniowe 

- 3 białka ( miałam zamrożone)

-1 galaretka np. truskawakowa

- łyżka cukru


Krem rozsmarować na biszkopcie. Na krem wyłożyć brzoskwinie z puszki , na brzoskwinie wylać tężejącą galareke ( 2 galaretki rozpuścić w 3/4 l. gorącej wody) Gdy galaretka będzie sztywna wylać na nią bialka ( białka ubić z łyżką  cukru, dodać zimną galaretke )Odstawić w chłodne miejsce.





Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Torcik cappuccino.

piątek, 19 marca 2010 17:47

Pyszny torcik kawowy z serkiem mascarpone. Dla męża z okazji imienin.

Fotki wykonała córka (l.14) .



Biszkopt jest tutaj

Poncz:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszać w 100 ml. wody ,dodać 2 łyżeczki żelatyny .Podgrzewać aż żelatyna się rozpuści .Mieszać.Dodać likier. Biszkopt przekroić na trzy części . Nasączyć ponczem


Krem:

• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki


Ubić żółtka z cukrem . Wymieszać z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą, dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać likier.
Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort wstawić do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika.( ja tak nie robiłam) 

Mój biszkopt był większy , więc nie miałam aż tak dużo masy jak w oryginale. Przekroju brak , bo nie było co fotografować.




Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 516