Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310931
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Muffinki z nutellą i snicersami

wtorek, 26 lutego 2013 10:55

 -1i 1/2 szkl.mąki

-1/4 łyżeczki soli

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1/2 szkl.miekkiego masła

-1/2 szkl. cukru

-2 jaja

-łyżeczka ekstraktu wanilii

-1/3 szkl. mleka

-6 łyżeczek nuteli

- 6 mini snicersów

Składniki powinny mieć temp. pokojową. W misce przesiewamy mąkę ,proszek do pieczenia i sól.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem.Dodajemy jajka i wanilię. Dodajemy powoli suche składniki , a następnie mleko .Dokładnie łączymy.

Do foremek nakładamy ciasto. Na 6 babeczkach kładziemy   łyżeczkę nutelii w pozostałe wbijamy snicersy (ja każdego przekroiłam na trzy części i powbijałam w babeczki) pieczemy w 180 st około 20 min. 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Owoce pod kruszonką.

czwartek, 21 lutego 2013 12:43

Monia dała mi kopa w d... więc jestem.

Prosty szybki deser z resztek mrożonych truskawek.

-0,5 kg. mrożonych  truskawek

-40 gr masła

-50 gr. mąki

-50 gr. cukru

Z masła ,mąki i cukru robimy kruszonkę. Truskawki układamy w wysmarowanych masłem  naczynkach do zapiekania posypujemy kruszonką . Wstawiamy do piekarnika  i pieczemy  w 180 st aż kruszonka się zarumieni.


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Chruściki 2

wtorek, 05 lutego 2013 13:14

 

Wypróbowałam nowy przepis na chruściki od Kornika. Wyszły smaczne, lecz jak dla nas zbyt twardawe -być może zrobiłam coś nie tak ( nie wiem jaka to ma być śmietana -ja zawsze daję kwaśną) , aby się przekonac muszę je kiedyś powtórzyć.

 -5 żółtek
 -piwo
 - łyżeczka cukru pudru
 -500 g mąki pszennej
 -3 łyżki śmietany
 - łyżka spirytusu
 -szczypta soli
 1 litr oleju lub smalecu do smażenia ,cukier puder do posypania.

Żółtka wbić do szklanki do drugiej wlać tyle piwa , aby objetościowo wyszło tyle do jajek (około 3/4) szklanki.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Pod koniec ubijania wlewamy spirytus, mieszamy do połączenia składników.

Mąkę wymieszać  z piwem, śmietanę i solą. Dodajemy żółtka i wszystko wyrabiamy w mikserze z końcówką do kruchego ciasta. Jeśli ciasto nie będzie jednolite, dodajemy odrobinę piwa. Ciasto nie będzie miękkie i wilgotne a raczej suche. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy , a potem dość silnie obijamy je np. wałkiem.

Ciasto podzielić na 4 części .jedną wyłożyć na stolnicę -resztę odłożyć i przykryć. 

Ciasto bardzo cienko rozwałkować.  wykrawać paski 3 ,4 cm szerokie i około 10 cm długie. Wrzucać na bardzo gorący tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Podziel się

komentarze (9) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 931