Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
272829    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306529
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Tort czekoladowy

czwartek, 23 lutego 2012 18:36

Wróciłam z zimowych wojaży. To już ostanie dni ferii więc na koniec pyszny torcik.

  

Biszkopt :

-6 jajek

-2/3 szkl. cukru

-szklanka mąki

-3 łyżki kakao

-1/2 tabliczki czekolady deserowej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puch. Masę jajeczną wymieszać z przesianą mąką , kakao i startą czekoladą. Piec w 160 st około 40 min.

Krem:

-400 ml.smietany kremówki

-1/2 szkl. cukru

-12 łyżek kakao

-1/2 tabliczki czekolady  deserowej

 

Śmietanę zagotować z cukrem i kakao. Zdjąć z ognia dodać czekoladę mieszać do rozpuszczenia czekolady.

Ostudzoną masę włożyć na noc do lodówki. Ubijać aż masa zgęstnieje. 

 Ciasto kroimy na trzy części. Każdą przełożyć kremem. Udekorować.

  



Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Puszysty wieniec drożdżowy.

środa, 08 lutego 2012 18:58

Wspaniały puszysty placek drożdżowy. Zauroczył mnie w tej formie wieńca. Nie mam takiej formy. Piekę w okrągłej , a na środek stawiam słoik.

 

-szklanka mleka

-3 dag drożdży

- szczypta soli

-7 łyżek cukru

-0,5 kg. mąki

- 10 dag. masła

-jajko

- 3 jabłka 

- garść żurawiny suszonej

-cukier wanilinowy

-płatki migdałowe

 

Drożdże wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka. Dodać sól , łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i wystudzić.

 Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę , cukier , jajko ,oraz resztę ciepłego mleka. Wyrabiać , aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło , wyrobić do połączenia . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej formy z kominem. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce.

Jabłka obieramy , wykrawamy środki z pestkami .Kroimy na kawałki. Jabłka i żurawinę układamy na wierzchu wyrośniętego ciasta . Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem wanilinowym. Pieczemy w 180 st, 40 min. 

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 529