Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310973
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Tort chałwowy.

poniedziałek, 28 lutego 2011 8:58

Długo się zabierałam za ten tort. Długo szukałam też dobrego przepisu . Zwykle jest to masa z masła (40 dag) + chałwa. Ja nie lubię samego masła. Postawiłam więc na masę budyniową. 

  

 

BISZKOPT kakaowy z 6jaj 

 

MASA CHAŁWOWA: 

 

-1i 1/2 szkl mleka

-3 żółtka

-łyżka mąki ziemniaczanej

- 20 dag. masła 

- 20 dag. chałwy

-cukier waniliowy (1op.)

 Żółtka wymieszać z cukrem ,1/2 szkl. mleka  i mąką  .Reszte mleka zagotować . Wlać masę żółtkową . Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz chałwę. 

 

DODATKOWO:

- dżem wiśniowy

-galaretka wiśniowa -rozpuszczona w 3/4 szk gorącej wody.

 

Tort przekroić na trzy części. Na Pierwszej rozsmarować dżem . Na dżem 1/3 część masy. Przykryć drugim krążkiem rozsmarować jak w przypadku pierwszego. Przykryć trzecim. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Posypać uprażonymi migdałami. 

 

Tort jest pyszny i nie taki słodki jak myślałam. Nie "szalałam" zbytnio z masą. Smarowałam delikatnie. Dlatego też trochę masy mi zostało.

  

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Ciasto jabłkowo Śmietankowe

wtorek, 22 lutego 2011 9:48

Pyszne ciasto . Znalazłam je na cudnym blogu Dagmary

Biszkopt ( mój był z 4 jaj) 

 

Masa jabłkowa:

 

-1 kg obranych kwaśnych jabłek

-1i 1/2 szklanki soku jabłkowego

-Starta skórka z cytryny

-duży budyń wanilinowy

-15 dag cukru

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce .Włożyć do rondla wlać 3/4 szkl soku jabłkowego Dodać skórkę z cytryny i cukier. Prażyć 3 min. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń . Wlewamy do jabłek. Chwilę gotujemy. Gorące wylać na biszkopt.

 

Masa śmietankowa:

 

-50 dag serka wanilinowego

-700 ml śmietany 30 %

-5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl gorącej wody(wystudzić)

-5 łyżek rumu 

-4 łyżki cukru pudru 

Śmietanę ubić z cukrem . Dodać stopniowo serek. Na końcu wlewać cienkim strumieniem żelatynę i rum. Wylać na masę jabłkową. Wierzch udekorować startą białą czekoladą , malinami i miętą . Ja dałam tylko startą mleczną czekoladę.

  

 P.s Chciałam się jeszcze troszkę "pomądrować " na temat "bicia"śmietany. Żeby dobrze się ubiła to musi być dobrze schłodzona , ale nie tylko śmietana . Ja przed ubiciem "łapki" od miksera wkładam do lodówki , a miskę zalewam zimną wodą (potem trzeba ją dobrze wysuszyć -można ją włożyć do lodówki),a zamiast zwykłego cukru dodajcie cukier puder . Różnice widać od razu.

 

 

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rolada rzymska nadziewana jajkiem.

środa, 16 lutego 2011 12:35

Pyszna ta rolada.Przepis podpatrzyłam tu.Jest  to doskonały pomysł na obiad lub na zimną przekąskę.

  

-80 dag mięsa mielonego (ja miałam mieszane wieprzowo-drobiowe)

-jajko

-0,5 szkl kaszki manny (dodawanie kaszki podpatrzyłam u siostry  Anieli i od tej pory nie używam bułki)

-majeranek , sól ,pieprz, cebulka

Mięso doprawić przyprawami , dodać jajko, kaszkę i drobno posiekaną cebulkę.Wyrobić. Mięso Wyłożyć na pergamin rozsmarować na prostokąt.

FARSZ:

-3 ugotowane jajka

-zielona pietruszka

Jaka i pietruszkę posiekać. Ułożyć na mięsie . Roladę zawijać pomagając sobie papierem. Ja piekłam w keksówce więc tak zawinęłam roladę , aby była na środku papieru. Roladę razem z papierem przełożyć do formy. Przykryć od góry paierem. Piec W temp. 180 st około 30 min. Moją roladę na wierzchu posypałam majerankiem , a na papier ułozyłam cieniutkie plasterki słoniny , aby mięso nie było takie suche.

  

  


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sałatka z pestkami dyni.

środa, 09 lutego 2011 16:13

Nie mogę się pozbierać. Przeziębienie dopadło nas wszystkich. Gotować się nie chce i jeść się nie chce....ale na taką sałatkę ochotę mam zawsze.

  

 

-sałata lodowa

-ogórek zielony

-pomidorki koktajlowe

-seler naciowy

-pieczony kurczak

-pestki dyni

- trzy łyżki jogurtu naturalnego,łyżka majonezu, sól , pieprz , czosnek

Sałatę porwać na kawałki. Dodać pokrojone warzywa i kurczaka. Posolić.Wymieszać Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Jogurt wymieszać z majonezem , doprawić solą , pieprzem i czosnkiem. Polać sałatkę . Na wierzchu posypać migdałami.

  


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Kocie oczka:)

wtorek, 01 lutego 2011 14:34

Te ciastka miały wczoraj jechać z nami w góry. Nie pojechały , my też nie .Mąż się rozchorował i zamiast szusować po stoku tyłek boli od siedzenia na kanapie.I kondycji miałam nabrać prze piątkową zabawą.Ech!!!

 

  

-30 dag mąki

-15 dag masła

-10 dag cukru pudru

-3 żółtka

-3 łyżki śmietany

-dżem lub powidła 

 

 

Mąkę, margarynę i cukier usiekać, dodać żółtka, amoniak zmieszany ze śmietaną. Odstawić na 30 min. Zagnieść ciasto. rozwałkować, wykrawać w dwóch wielkościach krążki. W mniejszym krążku zrobić 3 dziurki. Po upieczeniu krążki pełne smarować dżemem, krążki z dziurkami położyć na krążkach posmarowanych dżemem. Posypać cukrem pudrem.

Małe dziurki robiłam foremką do rurek . Tą węższą końcówką. 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 973