Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 311011
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Życzenia

niedziela, 30 grudnia 2012 18:19

W Nowym roku życzę Wam zdrowia, pomyślności , cierpliwości, życzliwości i wiary .

Szczęśliwego Nowego Roku! życzy PYRA


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Surówka z kiszonej kapusty

środa, 12 grudnia 2012 11:33

Z racji tej , iż sama kiszę kapustę to właściwie mogłabym ją jeść samą -bez dodatków , ale wystarczy ,że dorzucę starte jabłko , pokrojony por na wierz posiekaną zieloną pieruszke i skropię oliwą , a mam  doskonałą surówkę. Polecam.

 



Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Strucla z białym makiem

poniedziałek, 10 grudnia 2012 9:51

Polecam na świąteczny stół strucle z białym makiem. Wykonanie jest takie samo jak na rogale marcinskie. Ciasto półfrancuskie długo zachowuje świeżość.

1 kg mąki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1 szklanka mleka

Dodatkowo :margaryne zagnieść z łyżką masła i 2-3 łyżkami mąki.

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym zimnym  masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.Na 2/3 powierzchi ułożyć plastry puf pastry(masło wymieszane z margaryną i mąką). Przykryć pozostałym ciastem. I złóż jeszcze raz (jest to składanie ciasta na trzy , gdzie każdy płat jest przełożony tłuszczem) Złożone ciasto ponownie rozwałkuj na prostokąt i złóż na cztery (boki do środka i całość jeszcze na pół) Odstaw do lodówki na 20 min. Powtórz wałkowanie , oraz składanie na cztery i znów do lodówki .

Masa makowa:

-0,5 kg. białego maku (sparzyć odstawić na noc.Odcedzić i 2-krotnie zmielić)

- 2 białka

-0,5 szkl. miodu

-bakalie (orzechy ,migdały.rodzynki)

Do zmielonego maku dodać miód i bakalie .Wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę . Delikatnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt.Wyłożyć masę makową.Zrolować. Wierzch posmarować wodą lub białkiem Piec w 180 st. Na złoty kolor. Wystudzić i polukrować.


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Szneki z glancem

poniedziałek, 03 grudnia 2012 18:52

 

Kto z wielkopolski to wie o co chodzi. Szneka to drożdżówka (tak też mówimy na buzię).Oryginalnie ma kształt ślimaka ,ale ja wole tę okragłą wersje z kruszonką. Glanc to wiadomo- coś gładkiego i błyszczącego , czyli lukier. Smaki dzieciństwa.

-0,5kg mąki pszennej

-300 ml. ciepłej wody                                                                                                                   
-50gr świeżych drożdży

-jajko + 2 żółtka

-100 gr.masła (roztopionego)

-100g cukru

-szczypta soli

W 100 ml.wody rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę  i sól. dodawać stopniowo wodę i jajka i cukier. Wyrabiać . Na końcu wlać masło. Dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

 

Kruszonka:

-180 g mąki pszennej

-100 g cukru +cukier waniliowy

-125gr. roztopionego masła

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiac , aż powstanie kruszonka.

Wrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Lekko spłaszczyć. Wykrawać krążki. Na każdym ułożyć kruszonkę. Piec w temp.180 st na złoty kolor.

Po wystudzeniu polukrować.

 

Lukier:

Do około 150 gr. cukru pudru dodać łyżkę lub dwie gorącej wody .Utrzeć gesty lukier.

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  311 011