Bloog Wirtualna Polska
Są 1 254 344 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306545
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Strucla krucho-drożdżowa.

wtorek, 27 grudnia 2011 16:05

Makowiec mojego męża. Ja sobie zafundowałam wolne. Dzień przed wigilią wbiłam sobie nóż w lewą dłoń. Mam dwa szwy. Akurat to był dzień pieczenia makowcy , wiec nie było wyjścia -mąż założył fartuszek i do roboty.

  

Zawsze piekłam drożdżowe strucle ,tym razem zrobiłam inaczej. Moim zdaniem krucho-drożdżowe są dłużej świeże.

 

Ciasto:

 -500 gr. maki

-2 łyzki cukru

- 150 gr masła (rozpuszczone,wystudzone )

- 3 jaja

- 2 łyżki kwasnej smietany

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 50 gr. drożdży

 

Drożdże wymieszać z łyżką śmietany . Resztę skladników wsypać do miski.Dodac drożdże. wyrobić. Odstawic w ciepłe miejsce ,aż ciasto podwoi objetość.

 

Masa makowa :

-500 gr. maku

-2 białka

-bakalie

-szklanka pokruszonych herbatnikow

-2 łyżki miodu + 2 łyżki cukru pudru

 

Mak sparzyć , odcedzić i zmielić dwa razy. Do maku dodać wszystkie skladniki oprócz bialek. Masę dobrze wymieszać.Na końcu dodać ubite bialka. Delikatnie wymieszać. 

 

Ciasto podzielić na 3 częśći. każdą rozwalkować na prostokąt . Nałożyć 1/3 masy makowej .Zawinąć. Posmarowac na wierzchu wodą. Piec w 180 st. na złoty kolor.

 


   

A to mój prezent . Dostałam jeszcze robot wielofunkcyjny.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bagietki.

czwartek, 15 grudnia 2011 13:22

Bardzo lubię te bagietki .Przepis znalazłam u dorotus76 .Łatwe z ciabatowatym wnętrzem. Takie właśnie potrzebowałam.

 

-szklanka mleka

-2 łyżeczki masła

-2 łyżeczki cukru

-szklanka wody (temp. pokojowa)

-2 łyżeczki suszonych drożdży (dałam 16 gr, świeżych)

- 4 szkl mąki

- 2 łyżeczki soli

 

 Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyc do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.

 

 W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste .

 

Z tych składników wychodzą 4  duże bagietki . 

  



Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Rolada orzechowa.

wtorek, 13 grudnia 2011 11:27

Polecam ! rolada jest rewelacyjna. Moooocno orzechowa idealna na święta.

  

Ciasto: 

 -5 białek

-6 łyżek cukru

-szczypta soli

- 4 łyżki mąki

-2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

 

Białka ubijać  z solą ,stopniowo dodając cukier na sztywną pianę.Mąke przesiać i wraz z orzechami dodawać do białek. Delikatnie wymieszać. 

Piec 10 min w 180 st. Gorącą roladę zawinąć w ściereczkę.

 

Krem:

 -170 mililitrów mleka

- 4 łyżki cukru 

-2 łyżki budyniu (bez cukru)

- 10 dag masła

- 3 łyżki orzechów włoskich ,zmielonych

-2 łyżki rumu

Budyń wymieszać z 5 łyżkami mleka i cukrem. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń.Wystudzić. Masło utrzeć  dodając stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać rum i orzechy. Wymieszać.

Roladę rozwinąć posmarować kremem- 2 łyżki odłożyć do posmarowania wierzchu. Zawinąć. Schłodzić. 

 


 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Łosoś w ziarnach słonecznika.

czwartek, 08 grudnia 2011 10:23

Moja propozycja na wigilijny stół . Obok karpia - łosoś. Oryginalny przepis jest z migdałami .Zabrakło mi migdałów ,wiec zrobiłam z ziarnami słonecznika. 

  

-4 płaty łososia (najlepszy będzie filet bez skóry,ja akurat miałam dzwonko) 

-pieprz biały mielony

-mąka

-2 łyżki oleju

-2 jajka

-100 gr. twardego sera

-natka pietruszki

-100 gr. płatków migdałówych lub słonecznika

-2 łyżki masła

Filet solimy posypujemy pieprzem ,lekko obtaczamy w mące i smażymy  na oleju  (po minucie z każdej strony).Roztrzepujemy jajka i mieszamy ze startym serem, natką pietruszki i połową migdałów. 

Filety układamy w brytfannie polewamy masą jajeczną. Skrapiamy roztopionym masłem ,posypujemy resztą płatków.Pieczemy 20 min w 180 st. na złoty kolor.

 

 

 


 

 


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Proste ciasto piernikowe.

piątek, 02 grudnia 2011 9:29

Piekłam podobne ciasto, ale tamto trzeba ucierać. Z tym nie ma  problemu. Wymieszać suche , wymieszac mokre i połączyć.Polecam!

  

Przepis znaleziony u myniolinki

Składniki suche:

-3 szkl. mąki

-szklanka cukru 

-2 łyżki kakao

-2 łyżki przypraw do piernika

- po łyżeczce mielonego; kardamonu ,cynamonu,imbiru (pominęłam)

-łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody

 

Skladniki mokre:

- 3 jajka

-szklanka mleka

-pełna szklanka powideł (dałam 0,5 szkl. powideł i 0,5 szkl. dżemu wiśniowego)

-2 łyżki miodu

- 3/4 szkl. oleju

 

Składniki mokre mieszamy mikserem do całkowitego połączenia. Składniki suche mieszamy w misce i stopniowo dodajemy po łyżce do składników mokrych. Miksujemy około 2 min.

Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 st około 40 min.(do suchego patyczka). Ciasto wystudzić.Posypać cukrem pudrem , polukrowac lub polać polewą czekoladowa.

  

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 545