Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310937
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Mini biszkopciki.

piątek, 31 grudnia 2010 14:59

Taką sobie słodką sylwestrową przekąskę wymyśliłam.

  

 

Upiekłam biszkopt z dwóch  jaj na małej blaszce.

- 2 jaja

-1/2 szkl cukru

-1/2 szkl mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem. Dodać mąke . Piec w 180st 15 min. 

 

Dodatkowo:

- 2 galaretki kolorowe 

-serek wanilinowy 

Jedną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, drugą w 1/2 szkl wody.Ostudzić. Tę galaretkę z mniejszą ilością wody wymieszać z serkiem Tę drugą wlać do 1/3 wysokości szklanek, miseczek lub tak jak ja do silikonowych foremek od muffinek.Gdy galaretka stężeje  uzupełnić do połowy masą z serka. Na tężejącą mase ułożyć wycięte z biszkoptu kółka. Gdy wszystko dobrze stężeje miseczki włożyć na chwilę do gorącej wody wtedy ładnie odejdą i zrobić babeczkę.

  

 Życzę Wam zdrowego i szczęśliwego Nowego Roku.

 


Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Golonkaw piwie.

piątek, 31 grudnia 2010 14:34

Dzieje się u mnie dużo i towarzysko i kulinarnie i w ogóle. Dziś sylwester wiec zabawa. My z mężem sami we dwoje . Dziewuszki na prywatkach , znajomi się bawią na domówkach i zabawach , a my sami. Mąż pracuje i w Sylwestra i w Nowy rok ,a wiec toast o północy   w piżamkę i lulu....

Gości mieliśmy przez cały ten tydzień, a wiec musiała być dobra kolacja. Taki przedsmak sylwestrowego menu .Golonki robię po swojemu więc taki troszkę przepis na oko.

  

 Golonki w piwie.

-4 golonki peklowane

-0,5 litra piwa

-marchewka, por, seler, pietruszka, cebula

-przyprawa do golonki 

 

Dno brytfanny natłuścić. Ułożyć umyte i posypane łyżką przyprawy golonki. Piec w 180 st 1,5 godz.

Por i cebulę pokroić  , warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. . Golonki polać 1/3 piwa  wierzch posypać warzywami. Piec dalej około godziny od czasu do czasu podlewać piwem. Przewracać golonki. Podawać z kapustą.

  

 

Tradycyjnie muszą być pączki.

  


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Życzenia.

czwartek, 23 grudnia 2010 18:38

Wielkie i małe,

skryte i te , o których chcemy

powiedzieć całemu światu- marzenia.

Z okazji świąt Bożego Narodzenia

Życzę Wam spełnienia marzeń ,spokoju , miłości, radości

ze spotkań , rozmów przy wspólnym stole.

Pyra z rodziną .

  


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa rybna.

sobota, 18 grudnia 2010 17:58

 

Zupę  tę robię na Wigilię  na karpich łbach. Ta akurat nie jest idealna. Spieszyłam łeb był pod ręką więc ugotowałam zupę , ale w Wigilię na pewno wyjdzie super. W tym dniu wszystko jest wyjątkowe.

  

 

-2 głowy lub inne części ryby. 

-włoszczyzna + 3 ziemniaki

-cebula

-masełko

-cytryna

-1 łyżka mąki 

-śmietana 

-liść laurowy , ziele angielskie. 

 

Zagotować 1,5 litra wody . Wrzucić głowy i warzywa, posolić. Gotować około 0,5 godziny. Wywar przecedzić.Odlać około 200ml. Warzywa odłożyć. Wywar jeszcze raz zagotować z zielem i liściem laurowym. Dodać ugotowane warzywa. Zmiksować. Cebulę poddusić na maśle. Dodać mąkę i delikatnie dolewać wywar rybny. Dodać około 5 łyżek  śmietany . Zagotować. Zasmażkę dodać do zupy. Zagotować  dodać sok z 1/2 cytryny . Doprawić. Możecie dodać odrobinę białego wina , ale uwaga- nie gotować zbyt długo , bo nabierze goryczki.

Ja podaję z lanymi kluskami lub pieczywem czosnkowym.

  

 

 


Podziel się

komentarze (7) | dodaj komentarz

Kostka orzechowa.

czwartek, 16 grudnia 2010 9:45

Przepis znalazłam w gazecie Kobieta i Życie . Jest pyszne ,kremowe , mocno orzechowe z cytrusową nutką. 

  

 

-3/4szkl.mąki

-szkl cukru pudru

-8 żółtek

-5 białek

-cukier wanilinowy

-lyżeczka cynamonu

 

Żółtka utrzeć z cukrami. Dodać ubite białka , mąkę i cynamon . Wymieszać . Upiec trzy placki 15 min  w temp. 180st. 

 

Krem:

-3 szkl mleka

-1 i 1/4 kostki margaryny

-3/4 szkl. cukru

-2 budynie wanilinowe bez cukru

-1/2 szkl mielonych orzechów

-4 łyżki rumu

-sok z pomarańczy

-skórka z połówki cytryny

-5 łyżek dżemu pomarańczowego

 

Ugotować budyń . Wystudzić. Zmiksować margarynę , ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać rum , sok pomarańczowy , otartą skórkę i orzechy.

 

Z placków zdjąć papier. Jeden placek posmarować 1/2 dżemu i 1/3 częścią kremu . Przykryć drugim posmarować resztą dżemu i  1/2 częścią kremu . Przykryć trzecim plackiem . Rozsmarować resztę kremu.Wstawić do lodówki. Widelcem zrobić fale. Pokroić na kostki o boku 5 cm.

 

Ja moje ciasto troszkę zmieniłam. Upiekłam trzy cieniutkie biszkopty (Proporcja na biszkopt z 4 jajek). Zamiast dżemu pomarańczowego dodałam morelowy , a do orzechów dorzuciłam migdały. 

 

 

 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 937