Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 311009
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Fale Dunaju

piątek, 22 listopada 2013 9:32

Przepis ten mam już kilka lat .Kiedyś raz go upiekłam i to była klęska. Teraz postanowiłam zrobić drugie podejście  i..REWELACJA!( mimo lekkiego zakalca)

fale.jpg

CIASTO:

- 2 szkl. mąki

-kostka masła

-6 jaj

-szkl. cukru pudru

-cukier waniliowy

-2 łyżeczki kakao

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-owoce :wiśnie , maliny itp.

Masło utrzeć z cukrami i żółtkami na krem. Porcami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia .Miksować na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Ciasto poszielić na dwie części. Jedna wyłozyc na blachę , a do drugiej dodac kakao i łyzke wody . Wymieszać i wyłożyc na jasne ciasto. Ułożyc owoce. Piec w 180 st. około 30 min.

 

KREM:

 

- kostka masła

-1/2 litra mleka

-1/4 szkl cukru 

-cukier waniliowy

-2 żóltka 

- budyń waniliowy

-kieliszek wódki

 

Mleko (odlać 1/2 szkl) zagotować .Do mleka dodać rozrobiony w 1/2 szkl. mleka  budyń z żóltkami i cukrem . Zagotować .Odstawić do wystygniecia. Masło utrzeć na krem  , stopniowo dodawać po łyżce zimnego buduniu. Zmiksować na gładki krem . Dodac wódkę. 

Krem  wyłożyc na zimne ciasto. Polac polewą

 

POLEWA:

-2 łyżki kako

-100 gr. masła

-3 łyżki mleka

-3 łyzki cukru pudru

-2 łyzki wódki

 

Masło , cukier i kakao rozpuścić . Dodac mleko i wódkę .Mieszać , aż powstanie gładka masa.

fale dunaju.jpg

 

 

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Żeberka w kapuście

poniedziałek, 18 listopada 2013 11:24

Przepyszne żeberka , które upiekłam razem z kiszoną kapustą (moją kiszoną

kapustą). Pycha!

żeberka.jpg

-kilogram żeberek

-80 dag kiszonej kapusty

-olej

-przyprawa do żeberek, sól , ząbek czosnku, cebula

-20 dag. grzybów (u mnie mrożone)

 

Żeberka umyć , natrzeć solą.W  0,5 szkl. oleju rozrobić łyżeczke przyprawy oraz ząbek czosnku .Marynatą natrzeć mięso. Mięso przełożyc do miski , dodać pokrojoną w ćwiartki cebule i odstwaić na noc do lodówki.

Mięso przyrumienić na patelni. Dno brytfanki wyłożyć 1/2 kapusty. Ułożyć mięso.Przykryć resztą kapusty. Tłuszczem , który powstał na patelni polać mieso. Piec około 1,5 godziny w 200 st (do miękkości) Po godzinie pieczenia na wierzch miesa wyłożyć podsmażone na maśle z cebulka grzyby. Dalej zapiekać.

zeberka1.jpg


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Panna cotta

czwartek, 07 listopada 2013 9:12

Dziś polecam deser. Panna cotta z kolorowymi galaretkami.

panna cotta.jpg

 

-250 ml.śmietanki 30%

-200 ml. mleka

-100gr. cukru pudru

-3 łyżeczki żelatyny

- 1/4 szkl. goracej wody

-galaretki

 

Śmietankę , mleko i cuker podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć zestawiamy z ognia. Żelatyne rozpuścić w wodzie. Dodać do śmietanki. Wymieszać.

Masę wylać do pucharków. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzch wylać teżejącą galeretkę.

panna cotta1.jpg


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Babka

poniedziałek, 04 listopada 2013 11:05

Babka to powstała przez przypadek. Ucierałam masło z żółtkami na sernik. W pewnym momencie uświadomiłam sobie ,że ucieram 250 , a nie 100gram masła. Odłożyłam mase i gdy ucierałam drugą na sernik pomyślałam ,że zrobię babkę. Tak oto powstała pyszna babka na 8 żółtkach.

baba.jpg

 

-250 gr.masła

-200 gr. cukru

-4 jajka ( u mnie 8)

-200 gr mąki

-100 gr mąki ziemniaczanej

- łyzeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na pianę. Mąki z proszkiem przesiewamy i stopniowo dodajemy do utartego masła.  Na końcu dodajemy delikatnie mieszając ubita pianę z białek. 

Pieczemy w 160 st około 60 min. (do suchego patyczka)

 baba1.jpg


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  311 009