Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310961
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Ciasteczka śmietankowe.

sobota, 28 listopada 2009 16:01

Pyszne!!!! takie delikatne i baaardzo proste.. Przepis znalazłam u szlonymuchomor

25 dag masła

28 dag mąki pszennej

5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

1 żółtko

1 białko do posmarowania ciasteczek, cukier kryształ do posypania

Wszystkie składniki zagnieść i w miarę cienko rozwałkować. Wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem i posypać cukrem. Piec ok 20 minut w 175 stopni



Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Gołabki.

czwartek, 26 listopada 2009 8:57

Gołąbki -któż ich nie lubi. Niektórym wydaje sie ,że dużo pracy jest przy nich , ja tak nie uważam.

 

- 50 dag miesa mielonego

- szklanka ryżu

- sól , pieprz , majeranek , jajo

- kapusta włoska ( wiosna czy latem dobra jest biała , teraz  jej liscie są twarde i sztywne -ja  wole włoską)

- marchew , pietruszka, cebula

-koncentrat pomidorowy

- 4 szklanki bulionu

 

Kapuste  włożyc do dużego gara , zalać wodą , gotować 3-4 min. Wyjąć , ostudzić.

Ryż wrzucić na osolony wrzątek , gotować 5 min. Ostudzić. Mięso mielone , wyrobić z jajem, pokrojona drobno cebulką i przyprawami. Wymieszać z ryżem. Z kapusty wyciąc głąb , delikatnie poobierać liście. Na każdy liść nakładać farsz , zawijać liście boczne do środka i zrolować od góry. Na dno garnka ułożyć kilka liści kapusty , układać gołąbki , zalać dwoma szkl. bulionu  jeżeli gar jest duży , zwiększyć ilość bulionu.. Gotować pod przykryciem około 40 min.

Sos:

Marchew i pietruszke zetrzeć nagrubej tarce ,wrzucić do bulionu . Gotować 20 min. Na końcu dodać 2-3 łyżki koncentratu . Doprawić.


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Placek królewski.

poniedziałek, 23 listopada 2009 12:57

Placek ten zobaczyłam na blogu bryssski  i zaraz musiałam go wypróbować . Troszke krem mi nie wyszedł , chyba kaszka była za gesta.. Polecam!

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

4 żółtka

1 kostka masła

4 łyżki miodu

1 łyżka sody

1 szklanka cukru

 

Składniki na masę:

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

9 łyżek kaszy manny

1 opakowanie cukru waniliowego

1 i 1/2 kostki masła

Cukier puder do posypania placka , dżem lub powidła.

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Dokładnie zagnieść. Gdy bedzie gładkie i sprężyste podzielic na trzy części ,  pojedyńczo rozwałkować na wielkość blaszki . Piec pokolei ok. 20 min w 180 st.

Mleko i cukry gotujemy . Na gotujące mleko wsypujemy kaszke .  Gotujemy aż zgęstnieje. Ostudzić . Masło utrzeć  na puch , dodawać po łyżce zimnej kaszki.  Dokładnie wyrobić.

Placek posmarowac powidłami i 1/2 kremu , przykryć drugim plackiem , posmarować powidłami i drugą częścią kremu. Przykryć trzecim plackiem. Ciasto przykryc i odstawic w chłodne miejsce  na 24 godz. Posypać cukrem pudrem . Smacznego!
 


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Pani Walewska.

czwartek, 19 listopada 2009 9:31

Pyszne ciasto ,pracochłnne?- na pierwszy rzut oka tak , ale w rezultacie nie jest tak źle. 

Przepis pochodzi z Kwestia smaku

Kruche placki

• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag masła
• 4 żółtka
• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (powidła)

Masa bezowa:
• białka z 4 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, migdały

Masa budyniowa:
• 1/2 litra mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 torebka cukru waniliowego
• 2 żółtka
• 1 kubeczek (250 g) masła roślinnego
Ja odjełam po łyżce każdej maki i dałam budyń smietankowy.

Placki (ciasto kruche):
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. 
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). 
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. 

Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.



Podziel się

komentarze (5) | dodaj komentarz

Schabowe sakiewki.

środa, 18 listopada 2009 8:42

Nudne schabowe można zaserwowac w ten sposób.

Przepis na 4 osoby.

- 60 dag. schabu bez kości

-10 dag żółtego sera

-20 dag pieczarek

- jajko , bułka tarta, cebulka, sól , pieprz

Schab pokroic na 4 sznycle -grubsze . Naciąć je tzn. zrobic kieszonki. Najlepiej robic to na lekko rozmrożonym mięsie.

Pieczarki pokroić ,poddusic kilka minut z cebulką.Doprawić  Ser zetrzeć na tarce. Kieszonki schabowe napełnić pieczarkami i serem. Nacięcie sakiewek spiąć wykałaczkami. Obaczać w jajku i bułce . Smażyć około 15-20 min.


Podziel się

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 961