Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 119 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 311005
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Biszkopt z musem brzoskwiniowym

poniedziałek, 28 października 2013 10:51

Dziś polecam delikatne ,mało słodkie ciasto brzoskwiniowe.

ciacho brzoskw..jpg

 Biszkopt:

-3 jaja

-1/2 szkl cukru

-2/3 szkl mąki pszennnej

-łyżka mąki ziemniaczanej

-płaska łyzeczka proszku do pieczenia

 

Jaj ubijamy z cukrem na puszystą masę .Następnie  porcjami dodajemy przesiane mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy.

Pieczemy w 180 st do suchego patyczka

 

Mus brzoskwiniowy:

-puszka brzoskwiń

-2 galaretki grzoskwiniowe

 

Brzoskwinie miksujemy. Sok przelewamy do rondelka. Dolewamy szklanke przegotowanej wody . Podgrzewamy . W soku rozpuszczamy galaretki odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na biszkopt. Odstawiamy do lodówki.

 

Masa śmietanowa:

-0,5 l smietany 30 %

-4 łyżki cukru pudru

-3 łyżeczki żelatyny

Smietane ubijamy z cukrem na sztywno. Żelatyne rozpuścić w 1/3 szkl. ciepłej wody. Zimną żelatynę wymieszać ze śmietaną. Masę śmietanową rozsmarować na musie brzoskwiniowym . Schłodzić.

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ciasto makowe

piątek, 25 października 2013 12:52

Przepyszne ciasto makowo -kokosowe , które znalazłam tu . Moje zrobiłam na wierzchu z galaretką pomarańczową , a do kremu dodałam budyń.. Rewelacja!

placek makowy1.jpg

Ciasto:

-10 białek
-1 szklanka cukru
-½ kostki margaryny
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka suchego maku
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margaryne roztopić i wystudzić.Białka ubić na sztywą pianę dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany wlewać strumieniem zimną margarynę. Miksować. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto wylać do  formy (moja ma 30/25) i piec 30-40 min. w 180 st.

 

krem:

-200 gr. masła

-2 szkl. mleka

-budyń waniliowy

-żółtko

-200 gr. kokosu

 

Budyń i żółtko rozrobić w 1/2 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na pianę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wymieszać. 

Placek makowy przekroić na pół. Na jednym placku wyłożyć połowę masy.Przykryc drugim plackiem. Rozsmarować resztę masy. Na wierzch wylać tężejącą galretkę pomarańczową. Schłodzić.

placek makowy.jpg

 


Podziel się

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pałki kurczaka z pieczarkami

piątek, 11 października 2013 9:26

Kurczak (pałeczki) pozbawiony kości i nafaszerowany to bardzo dobry pomysł. Mięso jest delikatne i mięciutkie ,a luzownie udek wcale nie jest trudne.

kurczak11.jpg

- 10 pałek kurczaka

-0,5 kg pieczarek

-3/4 szkl oliwy

-przyprawy: rozmaryn ,tymianek , czosnek, papryka słodka, sól ,pieprz

Luzowanie kości zaczynamy opd góry - i tu trzeba się trochę pomnęczyć . Ostrym i najlepiej cienkim nożem zaczynamy  oddzielać mięso od kości . Gdy już od góry nam ładnie odejdzie to wtedy podcinamy przy kości schodząc w dół. Robimy to tak jakbyśmy chcieli skórę z mięsem wywinąć na drugą stronę. (TUTAJ )Troche to dziwnie brzmi , ale pójdzie łatwo. Niektórzy odcinają koniec kości -na dole  -tam gdzie jest chrząstka . Ja chrzastke zostawiłam , ale kość uciełam w środku , gdy już oddzielając mięso odz kości doszłam do dołu Kość odcięłam i została sama końcówka Tzw. skarpetka. Pałka wtedy wygląda naturalnie , a pieczarki dołem nie wypadną.

 

Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Napełniamy nimi środek pałek. Górę można spiąć - ja tak nie robiłam i pieczarki nie wypadły

Następnie mięso marynujemy w oliwie  z przyprawami. odstawiamy na noc lub na kilka godz.Pieczemy w piekarniku w 200 st. około 45 min.

kurczak12.jpg

 

 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa z kurek

środa, 09 października 2013 12:07

zupa kurka.jpg

-1,5 l bulionu warzywnego

-2  duże ziemniaki

-duża marchew

- 30 dag. kurek 

- łyżka masła

-mała cebula

-200 ml. śmietanki

-sól , pieprz

 

W wywarze gotujemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Cebulę zeszklić  na maśle .Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Dusić około 10 min. Pod koniec duszenia osolić.  Grzyby wrzucić do ugotowanych warzyw. Gotować 10 min. Zupę zdjąć z ognia .Dodać śmietankę . Doprawić solą i pieprzem.

 

zupa kurka 1.jpg

 

 


Podziel się
Tagi: zupa, grzyby, kurki

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  311 005