Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 345 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 306551
Wpisy
  • komentarze: 834
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Ciasto kakaowo-krówkowe

czwartek, 25 października 2012 10:23

Pyszne ciasto, podobne do 3 bita , ale mniej słodkie.Przepis pochodzie od Joanny. Delikatnie zmieniłam go.

 Biszkopt kakowy z 4 jaj.

 Masa budyniowa;

-4 żółtka

- 1/2 szkl cukru

-2 szkl. mleka

-2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

-250 gr.masła

1 i 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem. Resztę składników  dokładnie wymieszać. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić.  Masło utrzeć  dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie połączyć.

Dodatki

-dżem porzeczkowy

- około 40 małych herbatników

- 100 gr. nutelli

- puszka masy krówkowej

 

Biszkopt przekroić na dwie części. Dolny blat posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę krówkową zmiksowaną z nutellą. Układamy herbatniki i drugą część masy budyniowej.Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą czekoladową.

 

Polewa:

-125 g masła 
-1/2 szklanki cukru pudru
-3-4 łyżki kakao
-4 łyżki śmietany

Masło z cukrem i kako rozpuszczamy. Dolewamy smietanę . Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.


Podziel się

komentarze (6) | dodaj komentarz

Figa,camembert ,pistacje czyli sałatka.

piątek, 19 października 2012 10:30

Zapraszam na pyszną ,prostą sałatkę.

-sałata rzymska

-ser camembert

- szynka parmeńska

-2 figi

-mąka

-3/4 szklanki obranych pistacji (zmielić w blenderze)

-jajko

Sos:

- 1 łyżki octu balsamicznego

- łyżeczka miodu

- łyżeczka musztardy dijon

- 2 łyżki oliwy

-sól,pieprz

 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej w słoiczku)Doprawić solą i pieprzem.

 

Sałate porwać na małe kawałki. Ser camembert pokroić.  Każdy kawałek obtoczyć w mące ,następnie w jajku ,oraz w pistacjach. Smażyć na rozgrzanym oleju około 1 min. z każdej strony.

Na półmisku ułożyć sałatę . Na wierzch poukładać kawałki sera ,zrolowaną szynkę ,oraz pokrojone w ćwiartki figi.

Całość polać sosem.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ciasto czekoladowe

środa, 10 października 2012 10:19

Pyszne ciasto czekoladowe. Przyrządza się je szybko, idealne gdy np. dzwonią koleżanki ,że zaraz będą na kawce. I nawet gdy mamy tylką jedną gruszkę to i tak bedzie pyszne.

Inspirowałam sie przepisem Doroty i Justyny Pszczółki z  5 numeru Polska Gotuje. Aby było szybciej zamiast tarty zrobiłam spód ciasteczkowy.

 

Spód:

 -160 gr. herbatników

 -60 gr masła

-20 gr. płatków migdałowych

Ciasteczka i migdały mielimy w blenderze. Masło rozpuszczamy i mieszamy z masą ciasteczkową . Masą wylepiamy formę.

 

Masa czekoladowa:

100 gr. czekolady mlecznej

-100 gr. czekolady gorzkiej

-3/4 szkl. smietany 30%

1/4 szkl. cukru

-jajko + żółtko

-Kiliszek wódki

-dodatkowo gruszki z puszki lub surowe

Czekolady ze śmietaną  rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodać cukier , wymieszać  i odstawić do wystudzenia. Jajka ubijamy na puszysta masę. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę i wódkę .Wymieszać.

Na masę ciasteczkową wylewamy masę czekoladową na wierzch układamy gruszki.

Pieczemy około 40 min. w 180 st.


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pyszność!

czwartek, 04 października 2012 12:56

To jest tak pyszne , że trudno się oprzeć. Przepis podpatrzyłam  na tym blogu .Ciasto o nazwie White Opera Cake tak mnie urzekło ,że musiałam je zrobić. Dodałam jeden szczegół od siebie, bo tak lubimy.

Biszkopt migdałowy:

-60 dag.zmielonych migdałów

-2 łyżki mąki

-2 jaja

- białko

-szczypta soli

-45 gr.cukru

Jajka ucieramy z cukrem na puch. pozostałe składniki łączymy i dodajemy do jajek. Delikatnie mieszamy.

Pieczemy 3 placki w  170 st około 15 minut. Ta proporcja jest na blaszke 17/22 i w takiej należy piec. Jeżeli jest większa to dukrotnie zwiększyć proporcje.

Krem;

-1 1/3 szklanki mleka

-1/2 laski wanili

-duża  łyżka mąki pszennej

- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

-100 gr masła

-3 łyżki cukru

 Szklankę mleka cukier i wanilię gotujemy. Do reszty mleka dodajemy mąki . mieszamy. Mąki dodajemy do gotującego się mleka . Gotujemy budyń. masło utrzeć na puch . Do utartego masła dodać zimny budyń. Wymieszać.

Polewa czekoladowa;

-biała czekolada

- 8 łyżek śmietany 30 %

Śmietanę mocno podgrzewamy . Wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę Odstawiamy na chwilę . Mieszamy aż się czekolada rozpuści.

 Syrop waniliowy

-7 łyżek ciepłej  wody

-łyżeczka cukru

-łyżka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki  mieszamy. Powstałym syropem nasączamy biszkopty.

 

Dodatkowo;

-szklanka malin

-2 łyżki cukru

-1/2 szklanki wody

-2 łyżki żelatyny rozpuszconej w 1/4 szklanki wody

Maliny z cukrem i wodą podgrzewamy w rodelku.  Gdy maliny całkowicie się rogotują przecieramy przez sito.  Do soku dodajemy żelatynę. Studzimy.

Na pierwszy biszkopt Wykładamy 1/3 masy. Na masę wylewamy tężejąca galaretkę malinową. Przykrywamy drugim blatem. Blat smarujemy 1/2 masy i 1/2 polewy czekoladowej. Przykrywamy ostatnim blatem i postępujemy tak samo. Na wierzch zetrzeć białą czekoladę.

 

 

 


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Papryka faszerowana

wtorek, 02 października 2012 9:28

Dziś papryka faszerowana ryżem i mięsem.

-4 papryki

-woreczek ryżu ugotowanego

-40 dag miesa mielonego

-12 pomidorków koktajlowych

-cebula ,zabek czosnku, sól ,pieprz

Na patelni rozgrzewamy olej i na nim podsamażamy cebulke , oraz czosnek .Dodajemy mieso mielone . Dusimy 15 min. Doprawaimy przyprawami .Mieso mieszamy z ryżem.

Papryke umyć. Odciąć  kawałek górnej części ("kapelusz z ogonkiem" ) Wyjąć pestki. Każdą papryke faszerować miesem. Na wierzch ułożyć połówki pomodorków.Przykryc "kapeluszem".Zpiekać 20 min w 180 st.

 


Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


poniedziałek, 26 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  306 551