Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 268 118 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 310933
Wpisy
  • komentarze: 836
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Kurczak w krakersowej panierce

piątek, 27 stycznia 2012 12:04

Fantastyczny smak kurczaka. Moczony przez noc w kefirze nadaje mu delikatności. POLECAM!!

  

-2 podwójne piersi kurczaka 

- 200 ml. kefiru (maślanki, jogurtu )

- ulubiona przyprawa , sól

- mała paczka krakersów

 

Kurczaka umyć i pokroić w grubsze paski. Posypać przyprawą , lekko posolić i zalać kefirem. Odsatwić na noc do lodówki (jeżeli nie mamy czasu to minimum na 2 godziny). Kurczaka wyjąc z kefiru,  obtoczyć w zmielonych lub pokruszonych krakersach. Mięso ułożyć na blasze i piec w 180 st. około 15-20 min- można smażyć w głebokim tłuszczu , ale potem trzeba je osączyć ,gdyż będą pić tłuszcz.

Podawać nabite na patyczek z kawałkiem sera.  Dobrze smakuje z sosem czosnkowym.

 


Podziel się

komentarze (11) | dodaj komentarz

Makowe ślimaczki.

piątek, 20 stycznia 2012 9:36

Znalazłam w zamrażarce mak od świat. POstanowiłam upiec takie oto ślimaczki.

 

Ciasto krucho-drożdżowe 

 

Masa makowa:

-60 dag Zmielonego dwukrotnie maku

-50 gr. pokruszonych herbatników

- 3 łyżki miodu

-2 lyżki cukru pudru

- orzechy i bakalie wedle uznania

 

Do maku dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.

 

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować w prostokąt. Nałożyć masę makową , zrolować .Rolade pociąć na 2 cm. kawałki. Ułożyć je na blasze makiem do góry. Posmarować wodą .Piec w 180 st na żloty kolor.

 

 


Podziel się

komentarze (0) | dodaj komentarz

Bigos śpiewajaco!

poniedziałek, 16 stycznia 2012 15:54

Bigos od czasu do czasu musi być. Szczególnie smakuje zimą ze swojej kapusty

kiszonej-pycha! 

  


- kg. kapusty kiszonej

-kg. kapusty  białej (poszatkowanej)

-0,5 kg.kiełbasy np.jałowcowej

-80 dag mięsa (gulaszowe , łopatka , karkówka itp)

- duża cebula

- 3/4 szkl.grzybów suszonych ( wymoczonych)

-5 śliwek suszonych 

-przecier pomidorowy

-pomidory w zalewie 

- pieprz, sól ,olej ziele angielskie, liśc laurowy

 Mięso pokroić w kostkę i smażyć do miękkości. Grzyby zalać wodą i gotować do miękkości .Pod koniec gotowania posolić.Cebulę zeszklić na oleju dodać pokrojoną kielbasę  i pokrojone grzyby.Dusić 15 min.  Kapustę słodką lekko posolić zalać wodą i gotować około 30 min. ugotować kapustę kiszoną ( kapusta kiszona w domu gotuję się szybko około 20 min).

Do kapusty kiszonej dodać kapuste białą ,mięso i kiełbasę .Wlać przecier pomidorowy , oraz całe pomidory. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy , ziele angielskie oraz suszone śliwki. Doprawić do smaku.

 

A tu taki sentymentalny filmik. Pamiętam bigos na PKS-ie (Fuj)

 

 

 



Podziel się

komentarze (2) | dodaj komentarz

Urodzinowe ptysie.

piątek, 13 stycznia 2012 9:20

W tym tygodniu były moje urodziny.Zamiast tortu zrobiłam takie małe ptysie.

 

  

Ciasto

- szklanka wody

-125 gr. masła

- szklanka mąki

- szczypta soli

-4 jaja  

 

Wodę , masło i sól zagotować. Energicznym ruchem wsypać  mąkę. Gotować ieszając aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić . Masę miksować dodając po jednym jajku. 

Masę nałożyć do szprycy . Wyciskać  ptysie. Piec na złoty kolorokoło 20 min. w 200 st .

Masa:

-250 gr serka mascarpone

-250 ml. śmietany 30 %

-2 łyżki cukru pudru

Śmietane ubić z cukrem .Ubijając dodać  porcjami serek .

 

Ptysie przekroić na pół i napełnić masą. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Bruschetta

poniedziałek, 09 stycznia 2012 11:07

Uwielbiamy takie małe kanapeczki ,szczególnie na ciepło.

  

Bagietka lub ciabata 

-pomidor

-mozzarella 

-bazylia

-oliwa

-czosnek 

Bagietkę pokroić na kromki. Skropić je oliwą ułożyć kawałek mozzarelli ,zapiec w pekarniku.

Pomidor pokroić w drobną kosteczkę, dodać posiekaną bazylię i posiekany czosnek. Skropić oliwą lekko posolić. 

 


Podziel się

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 26 września 2017

Licznik odwiedzin:  310 933