Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 202 880 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Galerie

O mnie

40 -latka
marta110171@op.pl

O moim bloogu

Próbuje gotować i czasem wychodzi.. .

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 283926
Wpisy
  • komentarze: 809
Galerie
  • liczba zdjęć: 98

Lubię to

Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Wiadomości

Bloog.pl

Zdjęcia w galeriach.


Muffinki truskawkowe

niedziela, 01 czerwca 2014 16:22

Z okazji Dnia Dziecka proponuje muffinki z truskawkami.

muffiny tr..jpg

- jajko

- 2  szklanki mąki

- szkl. mleka

-1/2 szkl. oleju

-1/2 szkl. cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia

-szczypta soli

-truskawki


Jajko,mleko i olej wymieszać. Do miski przesiać mąke , proszek i sól ,dodać cukier.  Do mąki dodajemy mokre składniki .Mieszamy widelcem.

Ciastem napełnić foremki  na środek włożyć truskawkę. Pieczemy  w 180 st. do suchego patyczka.


Podziel się

komentarze (16) | dodaj komentarz

Babka drożdżowa

wtorek, 08 kwietnia 2014 12:51

To moja pierwsza baba drożdżowa, a właściwie druga ,bo pierwsza znikła w 5 min. Jest przepyszna maślana i puszysta , ale nie za wielka. Polecam na wielkanoc ( przepis zapisałam , a zapomniałam zapisać adresu . Przepraszam nie wiem z jakiego bloga pochodzi)

baba.JPG

-1 i 1/2 szkl. maki

-100 gr cukru + cukier waniliowy

-100gr. masła

-1/3 szkl. mleka

-5 żółtek

-25 gr. drożdży

-łyżka wódki

 Drożdże rozrobić z mlekiem łyżką cukru i mąki .Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrami utrzeć . Dodawać stopniowo mąke ,drożdże i wódke .Wyrabiać 4min. Dodać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez minute .Pieczemy w 160 st na złoty kolor. Wystudzoną babkę polukrować.

baba1.JPG


Podziel się

komentarze (12) | dodaj komentarz

Torcik truskawkowy

środa, 12 marca 2014 12:22

Przepyszny torcik który powstał "dzięki" czyszczeniu zamrażalnika.... Trzeba szybko wyczyścić zapasy.

tort truskawkowy.jpg

Biszkopt z 4 jaj

Krem:

-250 ml. śmietany 30 %

-250 gr. serka mascarpone

- galaretka  truskawkowa

-łyżka cukru pudru

 

Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe

 

Galaretkę zalewamy 1/2 szkl gorącej wody. Studzimy.

Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Dodać serek . Utrzeć. Do utartej masy wlać zimną galaretkę. 

Biszkopt przekroić na pół . Masę wylać na dolny placek,przykryć drugim. Schłodzić.

Truskawki  podgrzewać w rondelku . Dodać 3 łyżki cukru. Zmiksować blenderem. Dodać galaretki rozpuszczone w szkl. wody. Wymieszać . Wylać na wierzch  torciku. Schłodzić

 

 


Podziel się

komentarze (10) | dodaj komentarz

Tort ferrero rocher

wtorek, 04 marca 2014 11:06

Tort "góralkowy" to sama słodycz . Trudno tutaj ograniczyć ilość cukru wyglada za to dostojnie. 

Obraz 507.jpg

-5 jajek 
-6 łyżek cukru
-20 dkg mielonych orzechów laskowych
- łyżki kakao
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesieną make, kakao i proszek do pieczenia ,oraz orzechy - delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30-35 minut- do suchego patyczka.

 

- 200 gr. masła
-2 czekolady gorzkie
-5 kopiastch łyżek nutelli (inne czekoladopodobne smarowidła są za słodkie)
-4 wafelki orzechowe „Góralki”

Masło utrzeć na puch .Czekoladę rozpuszczamy na parze, studzimy  Do masła dodać nutellę, czekoladę  Wymieszać. Dodajemy pokrojone na małe kawałki wafelki. Połowę masy wykładamy na jeden orzechowy blat, przykrywamy drugim ciastem i wykładamy resztę masy.


Podziel się
Tagi: tort, orzechy

komentarze (11) | dodaj komentarz

Chruściki II

wtorek, 25 lutego 2014 12:34

Miałam awarie lini telefonicznej i kłopoty z internetem .,ale już wracam.

Polecam dziś pyszne -ucierane chruściki wg. przepisu Hanny Szymanderskiej. Bardzo mi się ten przepis podoba .

Kilka uwag :

-ciasto ma być miękkie i luźne

-trzeba je dobrze napowietrzyć

-  kruchości chruścikom dodaje duża ilość żółtek , a mało tłuszczu i cukru

faworki2.jpg

-1 1/4 szkl. mąki

-4 żółtka

-4  łyżki masła

-szczypta soli

-3 łyżki cukru pudru

-5 żółtek

-3 łyżki kwaśnej śmietany

-łyżka spirytusu

-cukier puder do posypania

-smalec + łyzka spirytusu do smażenia

 

Make przesiać. Cukier i masło utrzeć. Ucierając stopniowo dodawać żółtka,śmietanę i spirytus. Dosypywać stopniowo tyle mąki , aby  mikser dał rade ucierać. Ucierać 5 min. Ciasto wyłożyc na staolnice .dodać reszte mąki , szczypte soli  . Zagnieść i dokładnie wyrobić  (mój mikser utarł całe ciasto . na końcu całość zagniotłam w jednolitą kulkę) Przykryć ściereczką i zostawić , aby odpoczeło. . Rozgrzać tłuszcz. Ciasto cienutko rozwałkować .Wykrawać 8 cm paski , naciąć w środku i przewinąć. Smażyć na złoty kolor.

faworki3.jpg


Podziel się

komentarze (8) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 31 sierpnia 2016

Licznik odwiedzin:  283 926